Sałatka śledziowo-śliwkowa [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka śledziowa z suszonymi śliwkami jest pyszna, a ponadto doskonale wpływa na przemianę materii. Zobacz, jak przygotować sałatkę śledziowo-śliwkową. Podajemy prosty przepis!
Polecamy również przepisy na: śledzie po egipsku, śledzie z cytryną i z ziołami oraz sałatkę śledziową z groszkiem siostry Anastazji
SKŁADNIKI
- pół kilograma filetów śledziowych typu matias
- 2 surowe czerwone papryki
- 1 cebula
- 15 suszonych śliwek
- 1 łyżka rodzynek
- pieprz
- sól
- 3-4 liście laurowe
- puszka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka oleju
- sok z połowy cytryny
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namocz filety przez 1-2 godziny w wodzie. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Suszone śliwki i rodzynki też namocz w wodzie przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy stały się miękkie.
- Pokrój wszystkie składniki (śledzie, paprykę cebulę, śliwki) w paseczki. Wszystkie razem włóż do jednej miski.
- Dodaj pieprz, sól i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj sos - do osobnego naczynia wlej przecier pomidorowy, szklankę oleju, dodaj cukier i sok z cytryny do smaku. Całość wymieszaj i polej składniki sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj jeszcze raz i włóż do szklanego naczynia ze szczelną pokrywą.
- Naczynie odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie sałatka śledziowo-śliwkowa jest gotowa do spożycia.