Rozsmakuj się w tej dyniowej przekąsce. Robię ją przez całą jesień

Rozsmakuj się w tej dyniowej przekąsce. Robię ją przez całą jesień
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Prosty przepis na idealną przekąskę, dodatek do zupy czy przystawkę na imprezę. Te kuleczki serowe z dynią to perfekcyjna przekąska, która idealnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by je przygotować. Rozkochaj się w tym niesamowitym przepisie.

Jesienna przekąska w kilku krokach

Aromatyczne kulki z dynią i serem to idealna przekąska na sezon jesienny. Świetne połączenie słodkiej dyni z charakterystycznym smakiem sera. Ta przekąska jest efektowna i sycąca, a nie trzeba się przy jej za dużo specjalnie napracować. Wystarczy kilka prostych kroków.

Jeśli chodzi o purée z dyni to możemy wykorzystać domowe lub sklepowe. Jeśli chodzi o przygotowanie domowego to jest to bardzo proste. Wystarczy pokroić dynię i ją obrać. Skroplić oliwą i piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Po tym wystarczy zblendować ją na gładko. Jeśli wyjdzie nam za dużo purée z dyni, możemy bez problemu przełożyć je do słoików i zawekować.

Przygotuj je na różne sposoby

Ten prosty przepis można przygotowywać na najróżniejsze sposób. Ciekawym pomysłem może być nadzianie naszych kuleczek. Sprawdzi się niewielki kawałek sera lub też podsmażone grzyby. Jeśli chcemy, możemy również przygotować wersję na słodko! Wystarczy dodać nieco cynamonu zamiast soli pieprzu oraz mascarpone lub ricotty zamiast żółtego sera.

Te kulki są proste do przygotowania, wyglądają przepięknie i smakują jeszcze lepiej. To idealna przekąska na okres jesienny, gdzie rządzi dynia. Goście i rodzina będą w nich zakochani bez dwóch zadań.

SKŁADNIKI

  • 250 g purée z pieczonej dyni
  • 150 g startego żółtego sera 
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz 
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy purée z dyni z serem, jajkiem, 4 łyżkami bułki tartej i mąką.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Masa powinna być gesta i dość lepka.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki.
  • Obtaczamy je pozostałej bułce tartej.
  • Opcja 1 - kulki smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Opcja 2 - kulki wykładamy na blaszce, skraplamy oliwą i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej