Rozkochaj się w smakach Bliskiego Wschodu. Idealne na spotkanie z bliskimi

Rozkochaj się w smakach Bliskiego Wschodu. Idealne na spotkanie z bliskimi
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Bliskowschodnie klimaty na twoim talerzu. Fatteh to danie popularne w Libanie, Syrii, Jordanii i Egipcie. To aromatyczna, warstwowa potrawa, która często łączy w sobie chrupiącą pitę, ciecierzycę, przyprawy, orzechy i sos. Jeśli więc masz ochotę na coś aromatycznego - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.

Aromatyczne danie dla całej rodziny. Smaki Bliskiego Wschodu

Fatteh to danie, które cieszy się ogromną popularnością na Bliskim Wschodzie. I nic w tym dziwnego. Znajdziemy w nim proste składniki, ale przy okazji jest ono wypełnione teksturami, aromatami i smakami. To jedno z tych dań, które kiedy raz posmakujesz, będziesz już zawsze miał je w jadłospisie.

Fatteh to danie, które może się nieco różnić w zależności od regiony, jednak idea pozostaje taka sama - ciecierzyca, chleb i sos. Danie ma być lekkie, ale wciąż niezwykle sycące. To świetny sposób, by nie marnować chleba, tylko wykorzystać go dalej.

Różne warianty dania. Zakochaj się w każdym

W niektórych wersjach do naszego dania dodaje się na przykład owoc granatu, by przełamać nieco smak i dodać koloru. W Syrii natomiast preferuję dodawanie płatków chili i masła klarowanego, dla pikantniejszych smaków. 

Czasami do dania dodaje się również porcję gotowanego lub podsmażonego w przyprawach kurczaka. Niektórzy dorzucają również porcję mięsa mielonego. A by jednak zachować ducha wege, to można dodać pieczone bakłażany lub paprykę.

To danie świetnie sprawdzi się na spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Najlepiej postawić je na stole i pozwolić cieszyć się nim wszystkim. Jeśli nie mamy akurat pity, to bez problemu sprawdzi się również zwykły chleb czy grzanki.

SKŁADNIKI

  • Warstwa podstawowa:
  • 2–3 chlebki pita (najlepiej lekko czerstwe)
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • Warstwa ciecierzycowa:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos jogurtowy:
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól do smaku
  • Dodatki:
  • 2 łyki orzeszków
  • 1 łyżka oliwy
  • siekana natka pietruszki
  • szczypta papryk

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pitę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej patelni.
  • Odstawiamy na bok.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy drobno posiekany czosnek i kumin.
  • Dodajemy ciecierzycę i doprawiamy.
  • W misce mieszamy ze sobą jogurt, posiekany czosnek, sok z cytryny, tahini i sól.
  • Na niewielkiej patelnie rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy orzechy i podsmażamy.
  • W półmisku układamy kolejno: pitę, ciecierzycę, sos jogurtowy, orzechy, pietruszkę i odrobinę papryki.
Dla kogo wegetarianizm?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej