Rozkochaj się w smakach Bliskiego Wschodu. Idealne na spotkanie z bliskimi
Dieta wegetariańska
Bliskowschodnie klimaty na twoim talerzu. Fatteh to danie popularne w Libanie, Syrii, Jordanii i Egipcie. To aromatyczna, warstwowa potrawa, która często łączy w sobie chrupiącą pitę, ciecierzycę, przyprawy, orzechy i sos. Jeśli więc masz ochotę na coś aromatycznego - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.
Aromatyczne danie dla całej rodziny. Smaki Bliskiego Wschodu
Fatteh to danie, które cieszy się ogromną popularnością na Bliskim Wschodzie. I nic w tym dziwnego. Znajdziemy w nim proste składniki, ale przy okazji jest ono wypełnione teksturami, aromatami i smakami. To jedno z tych dań, które kiedy raz posmakujesz, będziesz już zawsze miał je w jadłospisie.
Fatteh to danie, które może się nieco różnić w zależności od regiony, jednak idea pozostaje taka sama - ciecierzyca, chleb i sos. Danie ma być lekkie, ale wciąż niezwykle sycące. To świetny sposób, by nie marnować chleba, tylko wykorzystać go dalej.
Różne warianty dania. Zakochaj się w każdym
W niektórych wersjach do naszego dania dodaje się na przykład owoc granatu, by przełamać nieco smak i dodać koloru. W Syrii natomiast preferuję dodawanie płatków chili i masła klarowanego, dla pikantniejszych smaków.
Czasami do dania dodaje się również porcję gotowanego lub podsmażonego w przyprawach kurczaka. Niektórzy dorzucają również porcję mięsa mielonego. A by jednak zachować ducha wege, to można dodać pieczone bakłażany lub paprykę.
To danie świetnie sprawdzi się na spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Najlepiej postawić je na stole i pozwolić cieszyć się nim wszystkim. Jeśli nie mamy akurat pity, to bez problemu sprawdzi się również zwykły chleb czy grzanki.
SKŁADNIKI
- Warstwa podstawowa:
- 2–3 chlebki pita (najlepiej lekko czerstwe)
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- Warstwa ciecierzycowa:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- Sos jogurtowy:
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- sok z 0,5 cytryny
- sól do smaku
- Dodatki:
- 2 łyki orzeszków
- 1 łyżka oliwy
- siekana natka pietruszki
- szczypta papryk
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pitę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej patelni.
- Odstawiamy na bok.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek i kumin.
- Dodajemy ciecierzycę i doprawiamy.
- W misce mieszamy ze sobą jogurt, posiekany czosnek, sok z cytryny, tahini i sól.
- Na niewielkiej patelnie rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy orzechy i podsmażamy.
- W półmisku układamy kolejno: pitę, ciecierzycę, sos jogurtowy, orzechy, pietruszkę i odrobinę papryki.