Bardzo słodki i obłędnie chrupiący. Ten deser zachwycił mnie od pierwszego kęsa

Dieta wegetariańska
Chociaż dubajska czekolada cieszy się niesłabnącą popularnością, warto sprawdzić inny deser, który znany jest w Turcji, Grecji i na Bliskim Wschodzie. Kunafa, czyli słodki placek z ciasta kataifi z dodatkiem sera mozzarella to pyszne połączenie smaków, które zachwyci każdego smakosza. Deser prezentuje się wyjątkowo apetycznie i smakuje wybornie. Oto prosty przepis na deser kunafa.
Czym jest kunafa?
Kunafa (znana także pod nazwami künefe, kanafeh, knafeh, kunefe) to popularny bliskowschodni deser. Szczególnie lubiany jest w krajach arabskich, Turcji i Grecji. Kunafa jest bardzo słodka i chrupiąca, a serowe nadzienie ma ciągnącą konsystencję. Połączenie słodkiego syropu, sera i chrupiącego ciasta tworzy wyjątkowy smak, który zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Kunafa składa się z kilku charakterystycznych elementów.
- Ciasto – podstawą kunafy jest ciasto kataifi. To cienkie i chrupiące nitki, które wraz z roztopionym masłem tworzą ten wyborny deser.
- Nadzienie – deser wypełniony jest niesolonym serem jak akawi, nabulsi lub włoska mozzarella, którą wykorzystuje się w tym przepisie.
- Syrop cukrowy – uzupełnieniem deseru jest słodki syrop z cukru z dodatkiem wody różanej lub pomarańczowej oraz soku soku z cytryny.
- Dodatki – deser dekoruje się posiekanymi pistacjami lub orzechami włoskimi.
Z czego zrobić kunafę?
Do przygotowania tego pysznego deseru wykorzystuje się kilka składników. Przepis pochodzi z dalekich krajów, ale produkty można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc wyborną kunafę można robić na różne okazje. Główny składnik, czyli ciasto kataifi, jest coraz popularniejsze i można je już dostać w sklepach stacjonarnych i internetowych z produktami kuchni świata.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić pyszną i mega słodką kunafę? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- ciasto kataifi
- ser mozzarella
- cukier
- woda
- masło klarowane
- sok z cytryny
- woda różana
- pistacje
Jak zrobić kunafę?
Przepis na pyszną kunafę z ciasta kataifi nie jest skomplikowany, a wrażenie smakowe na długo pozostają w pamięci. Tym, co wyróżnia ten przepis, jest sposób przygotowania. Jest nie tylko szybkie i nie zajmuje długiego czasu przy kuchennym blacie. Deser przyrządza się na patelni.
Jak więc zrobić znakomity bliskowschodni deser z ciasta kataifi? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, kunafa uda się już za pierwszym razem. Oczaruje smakiem i chrupiącą konsystencją nie tylko wielbicieli słodkości. Każdy będzie pod wrażeniem.
- 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
- 2. krok – wymieszanie ciasta kataifi z roztopionym masłem
- 3. krok – podsmażenie ciasta z serem mozzarella
- 4. krok – nasączenie deseru syropem cukrowym i udekorowanie posiekanymi pistacjami
SKŁADNIKI
- 250 g ciasta kataifi
- 200 g cukru
- 200 ml wody
- 200 g sera mozzarella
- 100 g roztopionego masła klarowanego
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- 1 łyżeczka wody różanej lub pomarańczowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut, aż syrop zgęstnieje.
- Rondelek zestawić z ognia. Wlać sok z cytryny, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto kataifi porwać dłońmi na mniejsze kawałki. Wymieszać z roztopionym masłem.
- Rozgrzać patelnię i równomiernie wyłożyć na nią połowę ciasta. Na cieście ułożyć plastry sera mozzarella i przykryć pozostałym ciastem kataifi.
- Smażyć około 5 minut z obu stron, aż ciasto nabierze złotego koloru.
- Pod koniec smażenia ciasto skropić syropem cukrowym.
- Przełożyć na talerz i udekorować posiekanymi pistacjami.
- Podawać na deser na różne okazje lub jako słodką przekąskę.