Bardzo słodki i obłędnie chrupiący. Ten deser zachwycił mnie od pierwszego kęsa

kunafa
Autor: Shutterstock Ten słodki i chrupiący deser to poezja smaku. Zrobisz go z ciasta kataifi na patelni.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Chociaż dubajska czekolada cieszy się niesłabnącą popularnością, warto sprawdzić inny deser, który znany jest w Turcji, Grecji i na Bliskim Wschodzie. Kunafa, czyli słodki placek z ciasta kataifi z dodatkiem sera mozzarella to pyszne połączenie smaków, które zachwyci każdego smakosza. Deser prezentuje się wyjątkowo apetycznie i smakuje wybornie. Oto prosty przepis na deser kunafa.

Czym jest kunafa?

Kunafa (znana także pod nazwami künefe, kanafeh, knafeh, kunefe) to popularny bliskowschodni deser. Szczególnie lubiany jest w krajach arabskich, Turcji i Grecji. Kunafa jest bardzo słodka i chrupiąca, a serowe nadzienie ma ciągnącą konsystencję. Połączenie słodkiego syropu, sera i chrupiącego ciasta tworzy wyjątkowy smak, który zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Kunafa składa się z kilku charakterystycznych elementów.

  • Ciasto – podstawą kunafy jest ciasto kataifi. To cienkie i chrupiące nitki, które wraz z roztopionym masłem tworzą ten wyborny deser.
  • Nadzienie – deser wypełniony jest niesolonym serem jak akawi, nabulsi lub włoska mozzarella, którą wykorzystuje się w tym przepisie.
  • Syrop cukrowy – uzupełnieniem deseru jest słodki syrop z cukru z dodatkiem wody różanej lub pomarańczowej oraz soku soku z cytryny.
  • Dodatki – deser dekoruje się posiekanymi pistacjami lub orzechami włoskimi.

Z czego zrobić kunafę?

Do przygotowania tego pysznego deseru wykorzystuje się kilka składników. Przepis pochodzi z dalekich krajów, ale produkty można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc wyborną kunafę można robić na różne okazje. Główny składnik, czyli ciasto kataifi, jest coraz popularniejsze i można je już dostać w sklepach stacjonarnych i internetowych z produktami kuchni świata.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić pyszną i mega słodką kunafę? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • ciasto kataifi
  • ser mozzarella
  • cukier
  • woda
  • masło klarowane
  • sok z cytryny
  • woda różana
  • pistacje

Jak zrobić kunafę?

Przepis na pyszną kunafę z ciasta kataifi nie jest skomplikowany, a wrażenie smakowe na długo pozostają w pamięci. Tym, co wyróżnia ten przepis, jest sposób przygotowania. Jest nie tylko szybkie i nie zajmuje długiego czasu przy kuchennym blacie. Deser przyrządza się na patelni.

Jak więc zrobić znakomity bliskowschodni deser z ciasta kataifi? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, kunafa uda się już za pierwszym razem. Oczaruje smakiem i chrupiącą konsystencją nie tylko wielbicieli słodkości. Każdy będzie pod wrażeniem.

  • 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
  • 2. krok – wymieszanie ciasta kataifi z roztopionym masłem
  • 3. krok – podsmażenie ciasta z serem mozzarella
  • 4. krok – nasączenie deseru syropem cukrowym i udekorowanie posiekanymi pistacjami

SKŁADNIKI

  • 250 g ciasta kataifi
  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 200 g sera mozzarella
  • 100 g roztopionego masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 1 łyżeczka wody różanej lub pomarańczowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut, aż syrop zgęstnieje.
  • Rondelek zestawić z ognia. Wlać sok z cytryny, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto kataifi porwać dłońmi na mniejsze kawałki. Wymieszać z roztopionym masłem.
  • Rozgrzać patelnię i równomiernie wyłożyć na nią połowę ciasta. Na cieście ułożyć plastry sera mozzarella i przykryć pozostałym ciastem kataifi.
  • Smażyć około 5 minut z obu stron, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  • Pod koniec smażenia ciasto skropić syropem cukrowym.
  • Przełożyć na talerz i udekorować posiekanymi pistacjami.
  • Podawać na deser na różne okazje lub jako słodką przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej