Pyszne jajka faszerowane pieczarkami i serem. Kulinarny hit wielkanocnego śniadania
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka wypełnione pysznym farszem z pieczarek z dodatkiem żółtego sera to hit tegorocznej Wielkanocy. Smakują przepysznie i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Są bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania i nie wymagają długich godzin w kuchni. Warto więc sprawdzić ten prosty przepis i zrobić wyborne jajka faszerowane pieczarkami i serem.
Jajka faszerowane pieczarkami i serem – składniki
Pyszne wielkanocne jajka faszerowane robi się z prostych składników. Są w sklepach bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wysoka. Przed Świętami Wielkanocnymi można je kupić w promocji. Jajka dobrze jest ugotować wcześniej, aby całkowicie ostygły. Dzięki temu będą się łatwiej obierać i kroić.
Lista składników jest dość krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- jajka ugotowane na twardo
- pieczarki
- żółty ser
- majonez
- jogurt grecki
- masło
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Jak zrobić farsz do jajek z pieczarkami?
Przygotowanie pysznego i aromatycznego farszu, którym nadziewa się połówki jajek, nie jest skomplikowane. Najpierw należy bardzo drobno posiekać pieczarki. Można też zetrzeć je na tarce. Następnie podsmaża się je na maśle, a kiedy ostygną miesza się je z żółtkami, żółtym serem i pozostałymi składnikami. Powstaje pieczarkowo-serowa pasta, którą faszeruje się jajka. Najłatwiej można to zrobić za pomocą łyżeczki. Do nadziania jajek sprawdzi się też rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki. Faszerowane w ten sposób jajka będą apetycznie prezentować się na wielkanocnym stole.
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami i serem?
Przepis na wyborne jajka wypełnione smakowitym farszem pieczarkowo-serowym jest bardzo łatwy. Przygotowanie to sama przyjemność. Z tym przepisem jajka faszerowane udadzą się za pierwszym razem i zachwycą każde podniebienie. Ten przepis to dobra pierwsza lekcja dla tych, którzy jeszcze nigdy nie robili jajek faszerowanych na Wielkanoc.
Jak się robi jajka faszerowane na Wielkanoc? Przygotowanie tej pysznej przekąski z jajkami, pieczarkami i serem w rolach głównych jest łatwe i przyjemne.
- 1. krok – podsmażenie na maśle pieczarek
- 2. krok – przygotowanie farszu z żółtek, pieczarek, sera i pozostałych składników
- 3. krok – faszerowanie jajek pastą pieczarkowo-serową
Ile czasu wcześniej można zrobić jajka faszerowane?
Zaskakująco smaczne jajka faszerowane smażonymi pieczarkami i startym żółtym serem można zrobić dzień wcześniej. Aby zachowały świeżość i apetyczny wygląd, należy wstawić je do lodówki. Talerz należy przykryć folią spożywczą, aby zabezpieczyć jajka przed wyschnięciem. Najlepiej jednak przygotować je tego samego dnia, kiedy mają być spożywane.
SKŁADNIKI
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 250 g pieczarek
- 50 g startego żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- gałązki natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pieczarki, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Obrane jajka przekroić na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążyć żółtka. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Dodać podsmażone pieczarki, starty żółty ser, majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Farsz nakładać do białek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Jajka ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
- Podawać udekorowane listkami natki pietruszki na wielkanocne śniadanie i na inne okazje.