Jajka wielkanocne - 13 przepisów na pyszne jajka nadziewane

2023-03-03 10:54

Jajka wielkanocne można podać w najprostszy z możliwych sposobów: ugotowane na twardo, przekrojone na pół, udekorowane odrobiną majonezu i siekaną zieleniną. Jeśli jednak masz ochotę na odrobinę jajecznego szaleństwa, przygotuj jajka faszerowane różnymi nadzieniami. My proponujemy ich 13, możesz wybrać z nich, te, które najbardziej ci odpowiadają. Efekt "wow" gwarantowany.

Jajka na wielkanoc
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane to tradycyjna przystawka wielkanocna.

Do jajek pasuje tak wiele składników, że w kwestii nadzienia ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. Najprostsze do przygotowania są oczywiście jajka z majonezem, a najpopularniejsze w naszej kuchni są te z pieczarkami.

Jakie nadzienie do jajek faszerowanych?

Ale do nadziewanych jajek można również dodać ryby, zwłaszcza wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki, nadaje się do tego także wędzony pstrąg. Dobrze komponują się z jajkami  także wędliny i pieczone mięsa  - drobno posiekane u wymieszane z żółtkami oraz sosem podbijającym smak całości. 

Najbardziej smakują mi wiosną jednak przede wszystkim różne kombinacje warzywne, zwłaszcza z użyciem soczystych i kolorowych nowalijek. Wybrałam dla Was 13 przepisów, niektóre łatwe, inne tylko odrobinę trudniejsze, jedne nieco nieoczekiwane, podczas gdy inne -  bardzo popularne. Ale wszystkie tak pyszne, ze z pewnością nie zabraknie ich na moim świątecznym stole. Zapraszam do galerii!

Galeria: Jajka wielkanocne - 13 znakomitych przepisów

Zobacz wideo i dowiedz się jak prawidłowo ugotować jajka na twardo

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE