Jajka wielkanocne - 13 przepisów na pyszne jajka nadziewane
Jajka wielkanocne można podać w najprostszy z możliwych sposobów: ugotowane na twardo, przekrojone na pół, udekorowane odrobiną majonezu i siekaną zieleniną. Jeśli jednak masz ochotę na odrobinę jajecznego szaleństwa, przygotuj jajka faszerowane różnymi nadzieniami. My proponujemy ich 13, możesz wybrać z nich, te, które najbardziej ci odpowiadają. Efekt "wow" gwarantowany.
Do jajek pasuje tak wiele składników, że w kwestii nadzienia ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. Najprostsze do przygotowania są oczywiście jajka z majonezem, a najpopularniejsze w naszej kuchni są te z pieczarkami.
Jakie nadzienie do jajek faszerowanych?
Ale do nadziewanych jajek można również dodać ryby, zwłaszcza wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki, nadaje się do tego także wędzony pstrąg. Dobrze komponują się z jajkami także wędliny i pieczone mięsa - drobno posiekane u wymieszane z żółtkami oraz sosem podbijającym smak całości.
Najbardziej smakują mi wiosną jednak przede wszystkim różne kombinacje warzywne, zwłaszcza z użyciem soczystych i kolorowych nowalijek. Wybrałam dla Was 13 przepisów, niektóre łatwe, inne tylko odrobinę trudniejsze, jedne nieco nieoczekiwane, podczas gdy inne - bardzo popularne. Ale wszystkie tak pyszne, ze z pewnością nie zabraknie ich na moim świątecznym stole. Zapraszam do galerii!
Galeria: Jajka wielkanocne - 13 znakomitych przepisów
Zobacz wideo i dowiedz się jak prawidłowo ugotować jajka na twardo