Pyszne i aromatyczne pieczarki robię na grillu. Są tak dobre, że znikają szybciej niż karkówka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jak zrobić dobre pieczarki z grilla? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest wybranie łatwego przepisu, który znajdziecie poniżej. Pieczarki w sosie chili z grilla to strzał w dziesiątkę. Smakują obłędnie i są doskonałym dodatkiem do pieczonych na ruszcie mięs. Poznajcie prosty przepis na wyborne pieczarki w pikantnej marynacie chili pieczone na grillu.
Czy pieczarki nadają się na grilla?
Pieczarki to znane i lubiane grzyby, które dostępne są w wielu sklepach bez względu na porę roku. Można wyczarować z nich prawdziwe pyszności, które zachwycą smakiem i aromatem. To świetny wybór na grilla. Dzięki pieczeniu na ruszcie zyskują głęboki smak. Są łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy przerasta najśmielsze oczekiwania. Pieczarki nie wymagają długiego marynowania, ani grillowania. Można grillować je w całości, w kawałkach lub nadziane na patyczki. W ten opis idealnie wpisują się pieczarki w sosie chili z grilla. To smaczna przekąska i dodatek do potraw mięsnych pieczonych na ruszcie.
Jak grillować pieczarki w sosie?
Przepis na wyborne pieczarki w ostrym sosie chili pieczonych na grillu nie jest trudny. To łatwa receptura, z którą poradzi sobie każdy. Przygotowanie nie wymaga ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych, ani skomplikowanych czynności. Cały sekret tego dania tkwi w pikantnej marynacie, która nadaje obłędnego smaku i aromatu.
Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne pieczarki w sosie chili na grillu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a przysmak wyjdzie już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie pikantnej marynaty do pieczarek
- 2. krok – pokrojenie dużych pieczarek
- 3. krok – zamarynowanie pieczarek
- 4. krok – upieczenie pieczarek w sosie chili na grillu
Czy pieczarki grillować w folii aluminiowej?
Pełne smaku i aromatu pieczarki w sosie chili przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się na dobrze rozgrzanym grillu. Można nadziać je na patyczki lub ułożyć na tacce do grillowania. Nie trzeba zawijać ich w folię aluminiową. Chociaż jest to świetny sposób, aby zapobiec ich wysychaniu, upieczone według tego przepisu pieczarki są nie tylko pyszne, ale i soczyste. Warto pamiętać, aby od czasu do czasu skrapiać je pozostałą marynatą.
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu chili (sriracha lub tabasco)
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny
dodatkowo:- natka pietruszki lub szczypior do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę. Do miski przelać oliwę z oliwek, sos chili i sojowy oraz ocet ryżowy lub sok z cytryny. Dodać miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Duże pieczarki przekroić na połówki, a małe pozostawić w całości.
- Do marynaty włożyć pieczarki i wymieszać, tak aby wszystkie grzyby były pokryte mieszanką. Odstawić na 30 minut.
- Pieczarki nadziać na patyczki do grillowania lub ułożyć na tacce do grillowania.
- Pieczarki piec na rozgrzanym grillu około 15 minut, obracając je co kilka minut i skrapiając pozostałą marynatą.
- Podawać posypane posiekanymi świeżymi ziołami jako dodatek do potraw z grilla.