Pyszne i aromatyczne pieczarki robię na grillu. Są tak dobre, że znikają szybciej niż karkówka

pieczarki w sosie chili z grilla
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić dobre pieczarki z grilla? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest wybranie łatwego przepisu, który znajdziecie poniżej. Pieczarki w sosie chili z grilla to strzał w dziesiątkę. Smakują obłędnie i są doskonałym dodatkiem do pieczonych na ruszcie mięs. Poznajcie prosty przepis na wyborne pieczarki w pikantnej marynacie chili pieczone na grillu.

Czy pieczarki nadają się na grilla?

Pieczarki to znane i lubiane grzyby, które dostępne są w wielu sklepach bez względu na porę roku. Można wyczarować z nich prawdziwe pyszności, które zachwycą smakiem i aromatem. To świetny wybór na grilla. Dzięki pieczeniu na ruszcie zyskują głęboki smak. Są łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy przerasta najśmielsze oczekiwania. Pieczarki nie wymagają długiego marynowania, ani grillowania. Można grillować je w całości, w kawałkach lub nadziane na patyczki. W ten opis idealnie wpisują się pieczarki w sosie chili z grilla. To smaczna przekąska i dodatek do potraw mięsnych pieczonych na ruszcie.

Jak grillować pieczarki w sosie?

Przepis na wyborne pieczarki w ostrym sosie chili pieczonych na grillu nie jest trudny. To łatwa receptura, z którą poradzi sobie każdy. Przygotowanie nie wymaga ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych, ani skomplikowanych czynności. Cały sekret tego dania tkwi w pikantnej marynacie, która nadaje obłędnego smaku i aromatu.

Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne pieczarki w sosie chili na grillu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a przysmak wyjdzie już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie pikantnej marynaty do pieczarek
  • 2. krok – pokrojenie dużych pieczarek
  • 3. krok – zamarynowanie pieczarek
  • 4. krok – upieczenie pieczarek w sosie chili na grillu

Czy pieczarki grillować w folii aluminiowej?

Pełne smaku i aromatu pieczarki w sosie chili przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się na dobrze rozgrzanym grillu. Można nadziać je na patyczki lub ułożyć na tacce do grillowania. Nie trzeba zawijać ich w folię aluminiową. Chociaż jest to świetny sposób, aby zapobiec ich wysychaniu, upieczone według tego przepisu pieczarki są nie tylko pyszne, ale i soczyste. Warto pamiętać, aby od czasu do czasu skrapiać je pozostałą marynatą.

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu chili (sriracha lub tabasco)
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny

  • dodatkowo:
  • natka pietruszki lub szczypior do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę. Do miski przelać oliwę z oliwek, sos chili i sojowy oraz ocet ryżowy lub sok z cytryny. Dodać miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
  • Duże pieczarki przekroić na połówki, a małe pozostawić w całości.
  • Do marynaty włożyć pieczarki i wymieszać, tak aby wszystkie grzyby były pokryte mieszanką. Odstawić na 30 minut.
  • Pieczarki nadziać na patyczki do grillowania lub ułożyć na tacce do grillowania.
  • Pieczarki piec na rozgrzanym grillu około 15 minut, obracając je co kilka minut i skrapiając pozostałą marynatą.
  • Podawać posypane posiekanymi świeżymi ziołami jako dodatek do potraw z grilla.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej