Domowy sos chili - lepszy niż u "chińczyka" i zawsze pod ręką

Domowy sos chili - lepszy niż u chińczyka i zawsze pod ręką
Autor: Shutterstock Taki sos możesz przygotować dosłownie w kilkanaście minut
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowy sos chili, smakujący jak ten z chińskiej  budki, jest bardzo łatwy do przygotowania, niedrogi i zdrowszy niż gotowe sosy w butelkach. Nie zawiera konserwantów, substancji barwiących i doskonale się przechowuje w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 3 papryczki chili
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie strączki papryki obrać i wypestkować (gdy chcemy mieć ostrzejszy sos, część pestek z papryczki chili można zostawić).
  • Czosnek i imbir obrać, dodać do papryk i zblendować.
  • Masę przełożyć do garnka, dodać ocet, cukier, sól i 1,5 szklanki wody, Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
  • Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i dodać do sosu, podgrzewać aż całość zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonego słoiczka.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej