Domowy sos chili - lepszy niż u "chińczyka" i zawsze pod ręką
2021-09-20
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Domowy sos chili, smakujący jak ten z chińskiej budki, jest bardzo łatwy do przygotowania, niedrogi i zdrowszy niż gotowe sosy w butelkach. Nie zawiera konserwantów, substancji barwiących i doskonale się przechowuje w lodówce.
SKŁADNIKI
- 3 papryczki chili
- 2 czerwone papryki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie strączki papryki obrać i wypestkować (gdy chcemy mieć ostrzejszy sos, część pestek z papryczki chili można zostawić).
- Czosnek i imbir obrać, dodać do papryk i zblendować.
- Masę przełożyć do garnka, dodać ocet, cukier, sól i 1,5 szklanki wody, Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i dodać do sosu, podgrzewać aż całość zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonego słoiczka.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell