Pyszne bliny drożdżowe bez mąki. Doskonałe ze śmietaną lub cukrem pudrem

bliny bez mąki
Autor: Shutterstock Puszyste bliny drożdżowe bez mąki pszennej smakują wybornie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Według badań archeologicznych bliny znane były już wieki temu. Podobnymi placuszkami zajadały się plemiona słowiańskie ponad tysiąc lat temu. Dziś bliny to placki drożdżowe, które serwuje się na słodko lub w wersji wytrawnej. Ten przepis różni się nieco od tradycyjnej receptury, ponieważ na liście składników nie ma mąki pszennej. Zobaczcie, jak zrobić bliny bez mąki i sprawdźcie ten przepis.

Z czego zrobić bliny bez mąki?

Na liście składników, które potrzebne są do usmażenia puszystych blinów, znajdują się popularne produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc pyszne placki można robić bez względu na to, czy jest lato, czy zima. Wśród składników nie ma mąki pszennej ani żadnej innej. Została zastąpiona nieoczywistym składnikiem. Zamiast mąki do blinów używa się kaszy manny. Dzięki temu placuszki są lekkie i mają przyjemny delikatny smak.

Aby zrobić pyszne bliny bez dodatku mąki pszennej, potrzebne są takie produkty jak:

Jak zrobić bliny bez mąki?

Pyszne i lekkie jak chmurka bliny, w których składzie nie ma mąki pszennej, robi się bardzo łatwo. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, będzie to sama przyjemność. Należy jednak pamiętać, że ciasto na bliny wyrasta na drożdżach. Potrzebuje czasu i odpowiedniej temperatury.

Jak więc usmażyć pyszne domowe bliny z kaszy manny? Przepis został podzielony na poszczególne czynności.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych z wodą i ostawienie do wyrośnięcia
  • 2. krok – ubicie ciasta z mlekiem i jajkami, odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 3. krok – usmażenie blinów z kaszy manny na patelni

Z czym podawać bliny?

Bliny z kaszy manny są pyszne i lekkie. Warto przygotować do nich różne dodatki, aby posiłek był kompletny i bardziej sycący. Sprawdzi się śmietana, kefir czy maślanka. Świetnie smakują w wersji słodkiej. Można podać do nich owocowe dżemy lub konfitury, skropić polewą czekoladową czy oprószyć cukrem pudrem. Klasykiem jest przekąska w postaci drożdżowych blinów, które serwuje się ze śmietaną i kawiorem. Zamiast kawioru sprawdzi się też wędzony łosoś.

SKŁADNIKI

  • 800 g kaszy manny
  • 600 ml ciepłego mleka
  • 600 ml ciepłej wody
  • 10 g suchych drożdży
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju + do smażenia
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać kaszę mannę, drożdże, cukier i sól. Wymieszać.
  • Wlać wodę i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Do ciasta wlać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Wbić jajka i wlać olej. Ubić, aż składniki się ze sobą połączą. Miskę ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe i nieduże bliny. Smażyć pod przykryciem z obu stron po 2 minuty. Usmażone bliny przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać ze śmietaną, cukrem pudrem lub kawiorem czy wędzonym łososiem.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej