Potrawy wigilijne: śledziowe roladki z fetą i oliwkami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wigilijnego śledzia można przygotować na wiele sposobów. W tym świątecznym daniu warto połączyć rybę z serem feta i oliwkami. Podajemy przepis na śledziowe roladki z fetą i oliwkami - idealne na Wigilię. Do tej świątecznej potrawy wybrano śledzie w zalewie octowej, które są mniej kaloryczne niż śledzie w oleju, a do tego lepiej komponują się z serem feta.
Na świąteczny stół polecamy również:
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie
Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych
SKŁADNIKI
- 6 gotowych filetów śledziowych w zalewie octowej
- 6 łyżek sera feta light
- 12 dużych zielonych oliwek faszerowanych papryką
- pół cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na każdy filet śledziowy nałóż łyżeczkę sera feta i kilka piórek cebuli.
- Zwiń śledzie w roladki i ułóż na płaskim talerzu. Na wierzch każdej roladki połóż przekrojoną na pół oliwkę.
- Całość skrop oliwą z oliwek.