Jabłka faszerowane śledziami: przepis na nietypowe danie ze śledziami

2021-03-29
Jabłka faszerowane śledziami
Autor: Shutterstock Śledzie lubią się z jabłkami tworząc pyszna parę
średni
60 min
4

Jabłka faszerowane śledziami to danie dobre na każdą okazję. Smaki znane - kombinacja ziemniaków, marchewki, jabłek, cebuli jest smaczna i powszechnie znana. Jednak faszerowanie jabłek śledziem już nie - a warto wypróbować ten ciekawy sposób podania najpopularniejszej rybnej przystawki.

 

Polecamy również: śledzie w marynacie korzennej, śledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz oraz śledzie po tatarsku

 

Czytaj też: Jak rozpoznać dobrego śledzia?

SKŁADNIKI

  • 6 kwaskowatych (tzw. winnych) jabłek
  • 4 płaty solonych śledzi
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula (2 małe)
  • niepełna szklanki mleka
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
  • po ½ łyżeczki do kawy cukru, pieprzu i mielonego cynamonu
  • kilka liści sałaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie trzeba zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie trzeba je dobrze osuszyć  i bardzo drobno posiekać. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Ziemniaki i marchewkę trzeba wcześniej ugotować i również drobno posiekać, podobnie jak cebule.  
  • Jabłka (najlepiej prezentują się na stole niewielkie sztuki) dobrze myjemy i odcinamy z nich czubki. Teraz najtrudniejsze zadanie -  trzeba wydrążyć z jabłek gniazda nasienne jak najmniej uszkadzając owoc.
  • Odcięte kawałki jabłek trzeba drobno posiekać. Wnętrze wydrążonych jabłek trzeba skropić cytryną, co zablokuje zmianę koloru.
  • Mieszamy posiekane śledzie z jabłkiem, ziemniakami, marchewką i cebulą, dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem, cukrem i cynamonem. Przed nadzianiem takim farszem jabłek, trzeba go nieco schłodzić.
  • Nadziane jabłka układamy na liściach sałaty i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.