Jabłka faszerowane śledziami: przepis na nietypowe danie ze śledziami

Jabłka faszerowane śledziami: przepis na nietypowe danie ze śledziami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie lubią się z jabłkami tworząc pyszna parę

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jabłka faszerowane śledziami to danie dobre na każdą okazję. Smaki znane - kombinacja ziemniaków, marchewki, jabłek, cebuli jest smaczna i powszechnie znana. Jednak faszerowanie jabłek śledziem już nie - a warto wypróbować ten ciekawy sposób podania najpopularniejszej rybnej przystawki.

 

Składniki

  • 6 kwaskowatych (tzw. winnych) jabłek

  • 4 płaty solonych śledzi

  • 2 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • 1 cebula (2 małe)

  • niepełna szklanki mleka

  • 4 łyżki majonezu

  • łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku

  • po ½ łyżeczki do kawy cukru, pieprzu i mielonego cynamonu

  • kilka liści sałaty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie trzeba zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie trzeba je dobrze osuszyć  i bardzo drobno posiekać. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Ziemniaki i marchewkę trzeba wcześniej ugotować i również drobno posiekać, podobnie jak cebule.  

  • Jabłka (najlepiej prezentują się na stole niewielkie sztuki) dobrze myjemy i odcinamy z nich czubki. Teraz najtrudniejsze zadanie -  trzeba wydrążyć z jabłek gniazda nasienne jak najmniej uszkadzając owoc.

  • Odcięte kawałki jabłek trzeba drobno posiekać. Wnętrze wydrążonych jabłek trzeba skropić cytryną, co zablokuje zmianę koloru.

  • Mieszamy posiekane śledzie z jabłkiem, ziemniakami, marchewką i cebulą, dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem, cukrem i cynamonem. Przed nadzianiem takim farszem jabłek, trzeba go nieco schłodzić.

  • Nadziane jabłka układamy na liściach sałaty i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.  

Ocena: 5