Placki gözleme ze szpinakiem i serem - turecki przysmak na każdą porę dnia

Placki gozleme ze szpinakiem i serem - turecki przysmak na każdą porę dnia
Autor: Shutterstock Placki gozleme to przysmak rodem z kuchni tureckiej.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Placki gözleme to tradycyjne tureckie danie, które można podać jako przekąskę, sycące śniadanie lub ciepłą kolację. Placki przypominają nieco lawasz i są przepyszne. Ciasto jest miękkie, ale lekko chrupkie, a nadzienie odświeżające i aromatyczne. Lubię gözleme w różnych wersjach, choć ta najpopularniejsza ze szpinakiem i serem najbardziej mi odpowiada.

Gözleme ze szpinakiem i serem

Przygotowując gözleme ze szpinakiem do nadzienia można dodać, jak w przepisie biały ser, ale można zastąpić go również innym jego rodzajem. Świetnie smakują placki w wersji ze szpinakiem i fetą, a także z mozzarellą albo nawet żółtym serem.

Farsze do gözleme

Podany w przepisie farsz szpinakowo-serowy to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania nadzienia do placków. Warto wypróbować również gözleme z mielonym mięsem, tłuczonymi ziemniakami i a także  z szynką i z serem.

Jak podawać tureckie placki?

Gotowe placki najlepiej smakują na ciepło, choć nie brakuje ich amatorów w wersji zimnej. Tradycyjnie można podać do nich sos ajwar, ale świetnie smakują również z sosem czosnkowym albo keczupem. Ja bardzo lubię jadać je z czerwonym barszczykiem.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • przegotowana letnia woda
  • olej
  • Farsz:
  • 300 g szpinaku
  • 1/2 kostki białego sera
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeży szpinak umyć i zblanszować na patelni, mrożony rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody i odparować nieco w garnku lub patelni. Wystudzić i wymieszać z rozgniecionym widelcem białym serem. Doprawić do smaku i odstawić.
  • Mąkę wymieszać z jajkiem, jogurtem i solą. Wodę dolewać niewielkimi porcjami i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Podzielić je na 4-6 części.
  • Rozwałkować spore, cienkie placki i posmarować je olejem z obu stron. Dwa przeciwległe boki placka złożyć do środka na ok 3-4 cm, na środku ułożyć farsz, złożyć pozostałe dwa boki do środka tak aby przykryć farsz i uformować kwadrat. Można również rozłożyć farsz na cały placek pozostawiając jedynie brzegi, złożyć placek na pół i skleić w duży pieróg.
  • Placki smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Smakują i na ciepło i na zimno. 
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej