Placki gözleme ze szpinakiem i serem - turecki przysmak na każdą porę dnia
Dieta wegetariańska
Placki gözleme to tradycyjne tureckie danie, które można podać jako przekąskę, sycące śniadanie lub ciepłą kolację. Placki przypominają nieco lawasz i są przepyszne. Ciasto jest miękkie, ale lekko chrupkie, a nadzienie odświeżające i aromatyczne. Lubię gözleme w różnych wersjach, choć ta najpopularniejsza ze szpinakiem i serem najbardziej mi odpowiada.
Gözleme ze szpinakiem i serem
Przygotowując gözleme ze szpinakiem do nadzienia można dodać, jak w przepisie biały ser, ale można zastąpić go również innym jego rodzajem. Świetnie smakują placki w wersji ze szpinakiem i fetą, a także z mozzarellą albo nawet żółtym serem.
Farsze do gözleme
Podany w przepisie farsz szpinakowo-serowy to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania nadzienia do placków. Warto wypróbować również gözleme z mielonym mięsem, tłuczonymi ziemniakami i a także z szynką i z serem.
Jak podawać tureckie placki?
Gotowe placki najlepiej smakują na ciepło, choć nie brakuje ich amatorów w wersji zimnej. Tradycyjnie można podać do nich sos ajwar, ale świetnie smakują również z sosem czosnkowym albo keczupem. Ja bardzo lubię jadać je z czerwonym barszczykiem.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- przegotowana letnia woda
- olej
- Farsz:
- 300 g szpinaku
- 1/2 kostki białego sera
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży szpinak umyć i zblanszować na patelni, mrożony rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody i odparować nieco w garnku lub patelni. Wystudzić i wymieszać z rozgniecionym widelcem białym serem. Doprawić do smaku i odstawić.
- Mąkę wymieszać z jajkiem, jogurtem i solą. Wodę dolewać niewielkimi porcjami i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Podzielić je na 4-6 części.
- Rozwałkować spore, cienkie placki i posmarować je olejem z obu stron. Dwa przeciwległe boki placka złożyć do środka na ok 3-4 cm, na środku ułożyć farsz, złożyć pozostałe dwa boki do środka tak aby przykryć farsz i uformować kwadrat. Można również rozłożyć farsz na cały placek pozostawiając jedynie brzegi, złożyć placek na pół i skleić w duży pieróg.
- Placki smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Smakują i na ciepło i na zimno.