Pikantne placki z dyni - pomysł na rozgrzewającą przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dynia w wersji na ostro urzeka smakiem – robimy jej bardzo dużą przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami. Warto spróbować placków w tej oryginalnej wersji – możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek.
SKŁADNIKI
- 1 dynia
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chili
- szczypta papryki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem.
- Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodając również jajka i mąkę oraz przyprawy.
- Z masy formujemy placki dowolnej wielkości i smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony.