Pasztet z selera - znakomity patetnt na wykorzystanie selera korzennego
2021-09-30
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wege przepis na pasztet z selera to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw korzennych. Jest bardzo smaczny, dostarcza sporo błonnika i substancji odżywczych. Najlepiej smakuje na ciepło, na przykład z odrobiną majonezu. Kiedy wystygnie można go pokroić w plastry i przysmażyć na oliwie jak kotlety.
SKŁADNIKI
- 4 selery
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 6 szklanek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selery obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnie z rozpuszczoną łyżką masła. Smaż przez chwilę na dużym ogniu, żeby seler się delikatnie zrumienił.
- Dodaj obraną i posiekaną drobno cebulę, przypraw solą i pieprzem, po 2-3 minutach wlej wodę i gotuj warzywa do miękkości.
- Ugotowane warzywa zblenduj z dwoma ząbkami czosnku i jajkami. Masę dopraw gałką muszkatołową.
- Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temperaturze 160 st.C.
Beszamel - Zupa krem z selera