Pasztet z selera - znakomity patetnt na wykorzystanie selera korzennego

2021-09-30
Pasztet z selera
Autor: Shutterstock Pasztet z selera świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wege przepis na pasztet z selera to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw korzennych. Jest bardzo smaczny, dostarcza sporo błonnika i substancji odżywczych. Najlepiej smakuje na ciepło, na przykład z odrobiną majonezu. Kiedy wystygnie można go pokroić w plastry i przysmażyć na oliwie jak kotlety.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selery obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnie z rozpuszczoną łyżką masła. Smaż przez chwilę na dużym ogniu, żeby seler się delikatnie zrumienił.
  • Dodaj obraną i posiekaną drobno cebulę, przypraw solą i pieprzem, po 2-3 minutach wlej wodę i gotuj warzywa do miękkości.
  • Ugotowane warzywa zblenduj z dwoma ząbkami czosnku i jajkami. Masę dopraw gałką muszkatołową.
  • Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temperaturze 160 st.C.
Beszamel - Zupa krem z selera

Galeria: TOP 10 najlepszych pasztetów domowych