Pasztet z pieczonego indyka i wędzonej szynki - pyszny sposób na wykorzystanie resztek
2022-01-05
łatwy
15 min
4
Poświąteczne i ponoworoczne resztki pieczonych mięs i wędlin można przerobić na świetne smarowidło do pieczywa. Wystarczy przesmażyć je i zmielić, by uzyskać przekąskę o nowym smaku, którą zdecydowanie chętnej zjemy, niż lekko przebrzmiałe wędliny.
SKŁADNIKI
- ok. 350 g pieczonego lub gotowanego indyka
- 100 g wędzonej szynki
- 1 cebula
- 2 łyżki bulionu lub białego wina
- 5 łyżek masła
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na 3 łyżkach masła.
- Dodać kawałki indyka i szynki , smażyć przez chwilę, po czym podlać winem lub bulionem i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Patelnię zdjąć z ognia, a składniki pasztetu wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
- Masę przełożyć do słoiczka lub miseczki, wierzch polać odrobiną stopionego masła i schłodzić w lodówce.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu