Pasztet z pieczonego indyka i wędzonej szynki - pyszny sposób na wykorzystanie resztek

Pasztet z indyka i szynki
Autor: Shutterstock Pasztet z indyka i szynki można podać w kokilkach udekorowanych ziołami.
łatwy
15 min
4

Poświąteczne i ponoworoczne resztki pieczonych mięs i wędlin można przerobić na świetne smarowidło do pieczywa. Wystarczy przesmażyć je i zmielić, by uzyskać przekąskę o nowym smaku, którą zdecydowanie chętnej zjemy, niż lekko przebrzmiałe wędliny.

SKŁADNIKI

  • ok. 350 g pieczonego lub gotowanego indyka
  • 100 g wędzonej szynki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bulionu lub białego wina
  • 5 łyżek masła
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na 3 łyżkach masła.
  • Dodać kawałki indyka i szynki , smażyć przez chwilę, po czym podlać winem lub bulionem i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • Patelnię zdjąć z ognia, a składniki pasztetu wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
  • Masę przełożyć do słoiczka lub miseczki, wierzch polać odrobiną stopionego masła i schłodzić w lodówce.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Galeria: Garść przepisów na pyszne domowe wędliny nie tylko na święta

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej