Pasztet z królika: przepis na delikatny, tradycyjny pasztet

2022-04-02
Pasztet z królika: przepis na delikatny, tradycyjny pasztet
Autor: Shutterstock Pasztet z królika jest delikatniejszy niż ten wieprzowy lub z mieszanych mięs
łatwy
45 min
4

Z okazji świąt lub domowych uroczystości warto upiec pasztet z królika. Można go podać z pysznym sosem żurawinowym. Szukasz dobrego przepisu. Wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę.

SKŁADNIKI

  • 1 królik 1,5-2 kg
  • 1/2 kg słoniny - zamiast słoniny można użyć boczku parzonego (odciąć twardą skórę)
  • 800 g wątroby wieprzowej/drobiowej (ja chętniej do delikatnego królika dodaję wątróbkę drobiową)
  • 5 jajek
  • 4 czerstwe bułki
  • marchew
  • pietruszka
  • dwie średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 kieliszek brandy lub winiaku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz kolorowy po 3 ziarenka każdego koloru
  • chili lub pieprz cayenne
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Królicze mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym.
  • W drugim garnku ugotować pokrojone na mniejsze części słoninę i wątrobę. Mięsa ostudzić.
  • W wywarze namoczyć bułki i lekko odcisnąć. Królika obrać z mięsa i wszystkie składniki (mięso, warzywa, ziele angielskie) zmielić dwukrotnie w maszynce. Wbić jajka, dodać pozostałe przyprawy, brandy, dobrze wymieszać.
  • Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartę. Piec ok. godziny w temperaturze 180oC.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:

Pasztet jajeczny z pieczarkami,

Pasztet z suszonymi pomidorami

Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Pasztet z dzika 

Pasztet z królika z pistacjami.

Zobacz: Królik: jakie właściwości ma mięso z królika?