Sos żurawinowy do mięs i sałatek - jak zrobić?

Sos żurawinowy do mięs i sałatek - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Sos żurawinowy doskonale komponuje się z daniami mięsnymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos żurawinowy to przysmak amerykańskiej kuchni. Powoli coraz częściej gości też w polskich domach, szczególnie przy okazji różnych świąt i uroczystości. Poznaj łatwy przepis na sos żurawinowy.

Polecamy także przepisy na: Sos chrzanowy do mięs  Sos pomarańczowy do ciemnych mięs   Sos cumberland z czerwonej porzeczki

Składniki

  • 1 szklanka cukru (ok 200g)

  • 1 szklanka wody

  • 4 szklanki świeżej żurawiny

  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

  • rodzynki (opcjonalnie)

  • porzeczki (opcjonalnie)

  • cynamon (opcjonalnie)

  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie umyj żurawinę.

  • Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie dodaj do niej cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił.

  • Powoli dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia.

  • Gdy mikstura będzie wrzeć, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Na tym etapie wrzuć wybrane przez siebie dodatki.

  • Po zagotowaniu zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak sos stygnie, robi się gęściejszy.

Ocena: 3,4