Meksykańska pizza z kurczakiem: przepis na tanie danie dla rodziny
Sos żurawinowy do mięs i sałatek - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: pixabay.com
Sos żurawinowy doskonale komponuje się z daniami mięsnymi.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sos żurawinowy to przysmak amerykańskiej kuchni. Powoli coraz częściej gości też w polskich domach, szczególnie przy okazji różnych świąt i uroczystości. Poznaj łatwy przepis na sos żurawinowy.
Polecamy także przepisy na: Sos chrzanowy do mięs Sos pomarańczowy do ciemnych mięs Sos cumberland z czerwonej porzeczki
Składniki
1 szklanka cukru (ok 200g)
1 szklanka wody
4 szklanki świeżej żurawiny
skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
rodzynki (opcjonalnie)
porzeczki (opcjonalnie)
cynamon (opcjonalnie)
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Dokładnie umyj żurawinę.
Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie dodaj do niej cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił.
Powoli dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia.
Gdy mikstura będzie wrzeć, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Na tym etapie wrzuć wybrane przez siebie dodatki.
Po zagotowaniu zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak sos stygnie, robi się gęściejszy.