Pasta z zielonego groszku i awokado - dietetyczna i pyszna

Pasta z zielonego groszku i awokado
Autor: Shutterstock Pasta z zielonego groszku i awokado świetnie smakuje z waflami ryżowymi.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasta z zielonego groszku i awokado to znakomity dodatek do warzywnych słupków lub chrupkiego pieczywa. Smakuje fantastycznie, do starcza organizmowi roślinne białko i dobre tłuszcze. Jest też sporo tańsza od popularnego guakamole.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka groszku
  • 1 miękkie awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sól z limonki
  • sól i biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groszek odcedzić z zalewy, przepłukać pod bieżąca, letnią wodą.
  • Awokado obrać, pokroić w kosteczkę lub rozgnieść widelcem.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Groszek, awokado i czosnek wrzucić do miski, dodać sok z limonki i przyprawy.
  • Zbledować lub utrzeć na w miarę gładką masę. Lekko schłodzić.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Galeria: Pasty kanapkowe i inne obłędne smarowidła - do chleba i nie tylko

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej