Pasta z zielonego groszku i awokado - dietetyczna i pyszna
2022-02-20

łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasta z zielonego groszku i awokado to znakomity dodatek do warzywnych słupków lub chrupkiego pieczywa. Smakuje fantastycznie, do starcza organizmowi roślinne białko i dobre tłuszcze. Jest też sporo tańsza od popularnego guakamole.
SKŁADNIKI
- 1 puszka groszku
- 1 miękkie awokado
- 1 ząbek czosnku
- sól z limonki
- sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groszek odcedzić z zalewy, przepłukać pod bieżąca, letnią wodą.
- Awokado obrać, pokroić w kosteczkę lub rozgnieść widelcem.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Groszek, awokado i czosnek wrzucić do miski, dodać sok z limonki i przyprawy.
- Zbledować lub utrzeć na w miarę gładką masę. Lekko schłodzić.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?