Oponki z jabłek lub ananasa. Prosty przepis na nieco odchudzone smażone słodkości

2023-01-19
Oponki z jabłek lub ananasa
Autor: Shutterstock Oponki z jabłek lub ananasa to świetny pomysł na odchudzone słodkości.
łatwy
45 min
4

Proponujemy przepis na owocowe oponki z "witaminką", czyli krążki jabłka lub ananasa otoczone tradycyjnym ciastem pączkowym i usmażone w głębokim oleju. Pomysł na pewno spodoba się tym z was, którzy chcieliby dotrzymać tradycji, lecz tradycyjne pączki lub oponki uważają zbyt kaloryczne. 

SKŁADNIKI

  • 6 kwaśnych jabłek (renety, boikeny) lub puszka ananasa w krążkach lub 1 świeży ananas
  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki rumu
  • 400 ml mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, rum i szczyptę soli. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie.
  • Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. 
  • Jabłka obrać, pokroić w krążki, wyciąć gniazda nasienne. Oprószyć cynamonem.
  • Krążki ananasa osączyć z zalewy, osuszyć papierem kuchennym (oczywiście można też użyć świeżego owocu).
  • Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Krążki ananasa lub jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i wkładać na rozgrzany olej.
  • Smażyć na złoto (po 1-2 minuty z każdej strony).
  • Gotowe oponki wyjąć, osuszyć na papierze kuchennym, oprószyć cukrem pudrem.
Ananas – dlaczego warto go jeść?

Przeczytaj także:

Na jakim tłuszczu smażyć pączki, oponki i faworki?

Tłusty czwartek 2023 - 7 prostych przepisów dla każdego

Galeria: Faworki, chrusty, chruściki - najlepsze przepisy