Oponki z jabłek lub ananasa. Prosty przepis na nieco odchudzone smażone słodkości
2023-01-19
łatwy
45 min
4
Proponujemy przepis na owocowe oponki z "witaminką", czyli krążki jabłka lub ananasa otoczone tradycyjnym ciastem pączkowym i usmażone w głębokim oleju. Pomysł na pewno spodoba się tym z was, którzy chcieliby dotrzymać tradycji, lecz tradycyjne pączki lub oponki uważają zbyt kaloryczne.
SKŁADNIKI
- 6 kwaśnych jabłek (renety, boikeny) lub puszka ananasa w krążkach lub 1 świeży ananas
- 400 g mąki
- 4 jajka
- 3 łyżki rumu
- 400 ml mleka
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, rum i szczyptę soli. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie.
- Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
- Jabłka obrać, pokroić w krążki, wyciąć gniazda nasienne. Oprószyć cynamonem.
- Krążki ananasa osączyć z zalewy, osuszyć papierem kuchennym (oczywiście można też użyć świeżego owocu).
- Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Krążki ananasa lub jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i wkładać na rozgrzany olej.
- Smażyć na złoto (po 1-2 minuty z każdej strony).
- Gotowe oponki wyjąć, osuszyć na papierze kuchennym, oprószyć cukrem pudrem.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Przeczytaj także:
Na jakim tłuszczu smażyć pączki, oponki i faworki?
Tłusty czwartek 2023 - 7 prostych przepisów dla każdego