Od kiedy znam ten przepis, majonez robię po koreańsku. To wyborny sos z pikantnym twistem

majonez koreański
Autor: Shutterstock Zamiast tradycyjnego, zrób według przepisu z Korei. Ten majonez jest pyszny i uniwersalny
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Klasyczny majonez może odejść w zapomnienie. Wystarczy raz przygotować gochu-mayo, aby na stałe zagościł w domowym menu. To pyszny sos, na który przepis przywędrował do nas z Korei. Robi się go łatwo i błyskawicznie. Jest lekko pikantny i podkręci smak wielu potraw. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Oto prosty przepis na koreański majonez, czyli gochu-mayo.

Czym jest gochu-mayo?

Gochu-mayo to sos, który pochodzi z Korei. Stanowi połączenie majonezu z koreańską pastą gochujang (고추장). To jeden z podstawowych składników używanych w kuchni koreańskie. Jest to pasta ze sfermentowanej papryki chili, kleistego ryżu, soi i soli. Ma głęboki, pikantny i słodki smak. Można określić go jako umami. Koreański majonez ma kremową konsystencję. Świetnie podkręca smak wielu potraw nie tylko kuchni azjatyckiej.

Jak zrobić koreański majonez?

Koreański przepis na gochu-mayo jest nie tylko łatwy. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są dostępne przez cały rok. Pastę gochujang można dostać w sklepach z produktami kuchni świata i większych marketach.

Jak zrobić gochu-mayo w domu? Przepis na domowy majonez po koreańsku nie jest skomplikowany. Chociaż ten pikantny sos można już kupić w naszych sklepach, warto przyrządzić go samodzielnie w domu. To tylko kilka łatwych kroków.

  • 1. krok – wymieszanie żółtek z musztardą i sokiem z cytryny
  • 2. krok – wymieszanie składników z olejem
  • 3. krok – połączenie majonezu z pastą gochujang i pozostałymi składnikami

Jak podawać gochu-mayo?

Gochu-mayo staje coraz bardziej popularny. Zainteresowanie kuchnią koreańską wciąż rośnie. Jeżeli lubicie ekscytujące smaki Korei, gochu-mayo na pewno przypadnie wam do gustu. Sos jest uniwersalny i może zamienić tradycyjne danie w prawdziwy przysmak. Koreański majonez oczywiście warto podawać do potraw azjatyckich. Świetnie podkręci smak domowego fast foodu. Doskonale łączy się z frytkami i burgerami. Można serwować go jako dodatek do sałatek, jajek, ryżu i makaronu. Sprawdzi się też podczas zbliżających się świąt wielkanocnych. Zaostrzy smak przysmaków z jajek i pieczonych mięs.

SKŁADNIKI

  • 300 ml oleju
  • 30 g pasty gochujang
  • 30 ml sosu sojowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka przełożyć do miski. Dodać musztardę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  • Cały czas mieszając, wąskim strumieniem powoli wlewać olej. Mieszać, aż składniki się połączą.
  • Dodać pastę gochujang. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy. Mieszać, aż składniki połączą się w kremowy sos.
  • Podawać na do potraw kuchni azjatyckiej, dań fast food, przekąsek i kanapek.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej