Od kiedy znam ten przepis, majonez robię po koreańsku. To wyborny sos z pikantnym twistem

Dieta wegetariańska
Klasyczny majonez może odejść w zapomnienie. Wystarczy raz przygotować gochu-mayo, aby na stałe zagościł w domowym menu. To pyszny sos, na który przepis przywędrował do nas z Korei. Robi się go łatwo i błyskawicznie. Jest lekko pikantny i podkręci smak wielu potraw. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Oto prosty przepis na koreański majonez, czyli gochu-mayo.
Czym jest gochu-mayo?
Gochu-mayo to sos, który pochodzi z Korei. Stanowi połączenie majonezu z koreańską pastą gochujang (고추장). To jeden z podstawowych składników używanych w kuchni koreańskie. Jest to pasta ze sfermentowanej papryki chili, kleistego ryżu, soi i soli. Ma głęboki, pikantny i słodki smak. Można określić go jako umami. Koreański majonez ma kremową konsystencję. Świetnie podkręca smak wielu potraw nie tylko kuchni azjatyckiej.
Jak zrobić koreański majonez?
Koreański przepis na gochu-mayo jest nie tylko łatwy. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są dostępne przez cały rok. Pastę gochujang można dostać w sklepach z produktami kuchni świata i większych marketach.
Jak zrobić gochu-mayo w domu? Przepis na domowy majonez po koreańsku nie jest skomplikowany. Chociaż ten pikantny sos można już kupić w naszych sklepach, warto przyrządzić go samodzielnie w domu. To tylko kilka łatwych kroków.
- 1. krok – wymieszanie żółtek z musztardą i sokiem z cytryny
- 2. krok – wymieszanie składników z olejem
- 3. krok – połączenie majonezu z pastą gochujang i pozostałymi składnikami
Jak podawać gochu-mayo?
Gochu-mayo staje coraz bardziej popularny. Zainteresowanie kuchnią koreańską wciąż rośnie. Jeżeli lubicie ekscytujące smaki Korei, gochu-mayo na pewno przypadnie wam do gustu. Sos jest uniwersalny i może zamienić tradycyjne danie w prawdziwy przysmak. Koreański majonez oczywiście warto podawać do potraw azjatyckich. Świetnie podkręci smak domowego fast foodu. Doskonale łączy się z frytkami i burgerami. Można serwować go jako dodatek do sałatek, jajek, ryżu i makaronu. Sprawdzi się też podczas zbliżających się świąt wielkanocnych. Zaostrzy smak przysmaków z jajek i pieczonych mięs.
SKŁADNIKI
- 300 ml oleju
- 30 g pasty gochujang
- 30 ml sosu sojowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka przełożyć do miski. Dodać musztardę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Cały czas mieszając, wąskim strumieniem powoli wlewać olej. Mieszać, aż składniki się połączą.
- Dodać pastę gochujang. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy. Mieszać, aż składniki połączą się w kremowy sos.
- Podawać na do potraw kuchni azjatyckiej, dań fast food, przekąsek i kanapek.