Majonez z gotowanych żółtek - przepyszny i bezpieczny dla zdrowia

Majonez z gotowanych żółtek - przepyszny i bezpieczny dla zdrowia
Autor: Shutterstock.com Majonez z gotowanych żółtek - przepyszny i bezpieczny dla zdrowia
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Majonez to uniersalny sos do wszystkiego. Podnosi smak gotowanych jaje, można go podać do ryby w galarecie, do wędlin i pasztetów, no i do sałatek. Sos majonezowy z gotowanych żółtek nie budzi słusznych obaw o zatrucie bakteriami Salmonella. Z tych właśnie względów majonez z gotowanych żółtek ucierano już w starożytnym Rzymie... Tak, tak, niezbadane są ścieżki ludzkiej kreatywności. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 6 żółtek jajek ugotowanych na twardo (białka przeznacz do sałatki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski dodać pokruszone żółtka, sok z cytryny, musztardę i 3 łyżki oleju. Zmiksować na jednorodną masę.
  • Następnie dodawać po 3 łyżki oleju i ponownie miksować do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Postępować tak, to wyczerpania oleju.
  • Przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zmiskować. 
  • Używać do jaj gotowanych na twardo, wędlin, kanapek i sałatek.
Jajka – zdrowie w skorupce

Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej