Majonez z gotowanych żółtek - przepyszny i bezpieczny dla zdrowia
2021-12-17
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Majonez to uniersalny sos do wszystkiego. Podnosi smak gotowanych jaje, można go podać do ryby w galarecie, do wędlin i pasztetów, no i do sałatek. Sos majonezowy z gotowanych żółtek nie budzi słusznych obaw o zatrucie bakteriami Salmonella. Z tych właśnie względów majonez z gotowanych żółtek ucierano już w starożytnym Rzymie... Tak, tak, niezbadane są ścieżki ludzkiej kreatywności. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 6 żółtek jajek ugotowanych na twardo (białka przeznacz do sałatki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 300 ml oleju słonecznikowego
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski dodać pokruszone żółtka, sok z cytryny, musztardę i 3 łyżki oleju. Zmiksować na jednorodną masę.
- Następnie dodawać po 3 łyżki oleju i ponownie miksować do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Postępować tak, to wyczerpania oleju.
- Przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zmiskować.
- Używać do jaj gotowanych na twardo, wędlin, kanapek i sałatek.
Jajka – zdrowie w skorupce