Obłędne kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem: łatwe i oszczędne danie z resztek
2021-10-07
łatwy
30 min
4
Kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem to smaczna kolacja dla całej rodziny. W przepisie na pyszne kotlety można wykorzystać resztki z poprzedniego dnia, resztkę szynki czy zielonego groszku. Przygotowanie jest łatwe, a nie ma nic smaczniejszego niż odsmażane ziemniaki z poprzedniego dnia.
SKŁADNIKI
- 5-7 ziemniaków średniej wielkości lub 500-600 g ugotowanych
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 4 łyżki mąki
- 80-100 g szynki w jednym kawałku
- 80-100 g zielonego groszku z puszki
- 1 mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc, jak na puree. Jeśli masz gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to ten etap możesz pominąć.
- Do ziemniaczanego puree dodać 1 rozmącone jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
- Teraz pora na nadzienie: szynkę pokroić w kostkę, groszek odcedzić, szczypiorek pokroić.
- Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić go na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na placuszek. Na środku placuszka ułożyć porcję szynki i porcję zielonego groszku, posypać szczypiorkiem. Zalepić szczelnie brzegi.
- Kotlety panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
- Podawać z dobrym keczupem.
Wypróbuj także inne przepisy z gotowanymi ziemniakami:
Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z puszki
Kotlety mielone z kurczaka i gotowanych ziemniaków
Pizza ziemniaczana z gotowanych ziemniaków
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: