Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placek z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka to pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, wpisujący się w trend zero waste. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Składniki

  • 4 ugotowane ziemniaki

  • 1 jajko

  • 100 g tuńczyka w sosie własnym

  • 100 g białej fasoli z puszki

  • 1 cebula

  • kilka łodyg szczypiorku

  • 1 łyżka oliwy/oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane ziemniaki rozdrobnić w prasce, dodać do nich tuńczyka, fasolę, posiekaną cebulę, przyprawy, jajko,  szczypiorek i wszystko wymieszać.

  • Placek usmażyć na gorącym tłuszczu około 8 minut na jednej stronie.

  • Za pomocą talerza przerzucić placek na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut.

Ocena: 4