Nigdy więcej zwykłych frytek! Bataty z sosem czosnkowym to moje nowe odkrycie

Nigdy więcej zwykłych frytek! Bataty z sosem czosnkowym to moje nowe odkrycie
Autor: Shutterstock Nigdy więcej zwykłych frytek! Bataty z sosem czosnkowym to moje nowe odkrycie
łatwy
10 min
1

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Frytki z batatów z jogurtowym sosem czosnkowym to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek. Pieczone w piekarniku, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, stanowią idealną fit przekąskę. Dodatek sosu jogurtowego z czosnkiem podkreśla smak i sprawia, że danie jest lekkie, ale pełne aromatu.

Pieczone frytki z batatów – chrupiące, ale zdrowe!

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to doskonała baza do zdrowych frytek. Są bogate w błonnik, witaminę A i przeciwutleniacze, które wspierają odporność i poprawiają stan skóry. W przeciwieństwie do klasycznych frytek smażonych w głębokim tłuszczu, frytki z batatów pieczemy w piekarniku – dzięki temu są lekkie i mniej kaloryczne, a przy tym wyjątkowo chrupiące.

Jogurtowy sos czosnkowy – lekki i aromatyczny dodatek

Zamiast klasycznego majonezu czy tłustych dipów, do batatów świetnie pasuje jogurtowy sos czosnkowy. Jogurt naturalny jest bogaty w probiotyki wspomagające trawienie, a czosnek działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność. To idealne połączenie dla osób dbających o zdrową dietę.

Zobacz również:

Znalazłam przepis na ptasie mleczko w wersji fit. Lekkie, pyszne, smakuje jak marzenie

9 prostych zasad żywieniowych dla KAŻDEGO - pomogą jeść zdrowiej i schudnąć

Najlepszy napój na trawienie, który przynosi ulgę w kilka chwil. Idealny po ciężkostrawnych potrawach

Jak podawać frytki z batatów?

Pieczone bataty sprawdzą się jako dodatek do obiadu, zdrowa przekąska na imprezę lub fit zamiennik fast foodów. Można je serwować z różnymi sosami – świetnie pasują do nich guacamole, sos tzatziki lub hummus. Posypane parmezanem, natką pietruszki czy sezamem zyskują jeszcze więcej smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 bataty

    1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 150 g jogurtu naturalnego 0%
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty umyj, obierz i pokrój w cienkie frytki.

    W misce wymieszaj bataty z oliwą, solą i słodką papryką.
  • Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut, aż będą chrupiące.
  • W tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z jogurtem naturalnym.
  • Upieczone frytki podawaj z jogurtowym sosem czosnkowym.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej