Nie zielone, nie czerwone. Teraz na stołach króluje przepyszne czarne pesto

czarne pesto z oliwek
Autor: Shutterstock Zapomnij o bazylii i suszonych pomidorach. Pyszne i aromatyczne pesto zrobisz w czarnym kolorze.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pesto to tradycyjny włoski sos, który ma wszechstronne zastosowanie. Najpopularniejsze jest pesto zielone z bazylii i czerwone z suszonych pomidorów. Znane są też różne wariacje, ale mało kto wie, że można przyrządzić czarne pesto. To zachwycający i uniwersalny sos, który szybko podbije każde podniebienie. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na wyśmienite czarne pesto z oliwek i zobaczcie, z czym smakuje najlepiej.

Z czego zrobić czarne pesto?

Sos pesto w czarnym kolorze jest pyszny i zawiera całkiem sporo korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Jego skład jest prosty. Do przygotowania czarnego pesto wykorzystuje się tylko pięć produktów i dwie przyprawy. Lista jest więc krótka, a wszystkie składniki są dostępne w sklepach przez cały rok. Głównym składnikiem pesto, który odpowiada za oryginalny kolor, są czarne oliwki. Są cennym źródłem składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia serca, mózgu, układu trawiennego i ogólnego samopoczucia. Zawierają sporo witamin, minerałów i antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić pyszny domowy sos pesto w czarnym kolorze? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić czarne pesto?

Wyśmienite pesto z czarnych oliwek to sos, który oczaruje smakiem i aromatem. Przepis nie jest trudny, a co najważniejsze nie wymaga długich godzin w kuchni. Jest gotowy w mniej niż 10 minut. Do przygotowania przyda się blender, który połączy wszystkie składniki w pyszny domowy sos w czarnym kolorze. Pamiętajcie, aby wybierać czarne oliwki bez pestek.

Jak więc przygotować porcję znakomitego czarnego pesto z oliwek? Wystarczy przełożyć do blendera czarne oliwki, czosnek i pestki słonecznika, a następnie wlać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Składniki blenduje się, a na koniec doprawia się solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe!

Jak podawać czarne pesto?

Czarne pesto to niezwykle wszechstronny sos, który podawać tak samo jak wersję zieloną czy czerwoną. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Domowe dania z dodatkiem pesto z czarnych oliwek zachwycą smakiem aromatem. Jak więc serwować czarne pesto z oliwek?

  • Makaron – to najbardziej klasyczne połączenie. Ugotowany makaron wystarczy wymieszać z czarnym pesto. Można dodać pomidorki koktajlowe, mozzarellę lub grillowanego kurczaka.
  • Kanapki i grzanki – pesto z czarnych oliwek świetnie smakuje jako pasta do pieczywa. Takie kanapki wzbogacą świeże warzywa, sery czy długo dojrzewające szynki.
  • Pizza – czarne pesto to także pyszny sos do pizzy, który zastąpi pomidorowy.
  • Mięso i ryby – czarny sos pasuje do grillowanego kurczaka, łososia, krewetek lub steków. Wykorzystuje się je także jako marynatę.
  • Warzywa – to smaczny i oryginalny sos do pieczonych lub grillowanych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan, papryka czy ziemniaki.
  • Przekąski – czarne pesto to również ciekawy dodatek do krakersów, świeżych warzyw i sałatek.

SKŁADNIKI

  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odsączone z zalewy oliwki przełożyć do blendera. Dodać posiekany czosnek i prażone pestki słonecznika.
  • Wlać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.
  • Zmiksować na gładką pastę.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 3 dni.
  • Podawać jako dodatek do makaronów, pieczywa, potraw mięsnych i warzywnych.
Pesto – prosty sos, który podbił świat
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej