Nie tylko na słodko! Wytrawne muffinki z dynią zaskoczą Cię smakiem
Dieta wegetariańska
Aromatyczna i wilgotna przekąska, która świetnie sprawdzi się na lunch, kolację czy imprezową przystawkę. W szczególności warto o niej pamiętać, teraz kiedy Halloween już za rogiem. Te niesamowite muffinki z dynią i fetą smakują obłędnie.
Idealne na śniadanie, kolację i imprezę. Te muffinki to hit
Wytrawne muffinki z dynią to idealny sposób na ciekawą przekąskę w jesiennym stylu. Jest prosta do przygotowania, niezwykle aromatyczna i sprawdzi się na każdą okazję. W szczególności warto o nich pamiętać w kontekście zbliżającego się Halloween - będą hitem każdej imprezy.
Muffinki mają delikatne i wilgotne wnętrze. Dynia świetnie łączt się tu ze słoną fetą tworząc perfekcyjne połączenie smaków. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i lunch, kolację, przekąskę czy nawet dodatek do zupy - możliwości jest całe mnóstwo.
Nasze muffinki można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. Jeśli chcemy możemy je również zamrozić i później po prostu odgrzewać w piekarniku, kiedy najdzie nas ochota. Możemy również nieco je zmodyfikować.
Co dodać do wytrawnych muffinek? Te dodatki są idealne
Do naszych muffinek świetnie będą pasowały orzechy czy pestki słonecznika, które nadadzą im chrupkości. Jeśli chcemy możemy dodać im "kopa" poprzez dorzucenie chili do masy. Świetnie sprawdzi się również dodatek suszonych pomidorów czy oliwek.
Jeśli szukasz więc jesiennego sposobu na aromatyczną przekąskę - ten przepis sprawdzi się jak złoty. Kilka prostych składników wystarczy, by przygotować ucztę, której długo nie zapomnisz!
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 jajka
- 200 g purée z dyni
- 100 ml mleka
- 80 ml oliwy z oliwek
- 150 g sera feta
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub natłuszczamy.
- W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła.
- W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka, purée z dyni, mleko i olej.
- Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy tylko do momentu połączenia.
- Dodajemy pokruszoną fetę i szpinak.
- Cebulkę siekamy i podsmażamy do zeszklenia.
- Dodajemy do cebuli posiekany czosnek i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Masę nalewamy do ok. 3/4 wysokości każdej foremki.
- Pieczemy około 30 minut.