Najlepszy kalafior zapiekany w panierce
2022-04-27
łatwy
20 min
4
Kalafior zapiekany w panierce to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdza się również w roli ciepłej przekąski. Jak przygotować panierowanego kalafiora z piekarnika?
SKŁADNIKI
- 1 kalafior średnich rozmiarów
- 2 jajka
- 2/3 szklanki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/3 szklanki twardego sera, startego, np. parmezanu, peccorino lub bursztynu
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- olej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podzielić na różyczki.
- Wodę zagotować, osolić, we wrzątku blanszować kalafiora przez 4-5 minut. Wyjąć na durszlak, odsączyć i przestudzić.
- Przygotować panierkę: wymieszać tarty ser, tartą bułkę, paprykę i sproszkowany czosnek.
- Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, posmarować papier olejem.
- Różyczki kalafiora zanurzać w roztrzepanym jajku, następnie w sypkiej panierce i układać na blasze.
- Zapiekać przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Więcej przepisów z kalafiorem w roli głównej:
Wegetariańskie steki z kalafiora
Kalafior pieczony z ciecierzycą
Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem