Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym

Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalafior pieczony w całości i nadziewany mięsem mielonym to pyszne danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym pasuje na rodzinny obiad. Wzbudzi zachwyt jako ciepłe danie na kolacji z przyjaciółmi. Prosty w wykonaniu, efektowny i po prostu smaczny - kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym.

Składniki

  • 1 duży kalafior

  • 500 g mięsa mielonego

  • 100 g startego sera żółtego (np. cheddar)

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • 250 g sosu pomidorowego

  • 50 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  • 1 ząbek czosnku

  • 50 g mąki

  • 200 ml mleka

  • 1/2 cebuli

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kalafiora wyciąć kaczan tak, by w środku powstało zagłębienie.

  • Podgotować kalafior 4 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby przerwać obróbkę termiczną.

  • W misce wymieszać mięso z posiekaną cebulą, jajkiem, papryką, solą i pieprzem.

  • Nadziać wnętrze kalafiora mięsem, ułożyć na blasze wnętrzem do góry, przykryć folią aluminiową i piec 50 minut w temp. 180C.

  • W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, gdy zacznie się pienić, dodać małymi porcjami mleko, cały czas mieszając. Do powstałego sosu beszamelowego dodać 3/4 startego sera typu cheddar i dobrze wymieszać. 

  • Zdjąć folię z kalafior, kalafior odwrócić, polać serowym beszamelem i posypać resztą cheddara oraz parmezanem. Zapiekać kolejne 5 minut w temp. 180 st. C.

  • Podawać z zieloną sałatą z winegretem.

Ocena: 2