Na Sylwestra podaję świnki w kocykach. Tę wyborną przekąskę na ciepło robię z 2 składników

świnki w kocykach
Autor: Shutterstock, Shutterstock Weź te 2 produkty i zrób najlepszą przekąskę na Sylwestra. Świnki w kocykach urzekają smakiem.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Szukacie prostego przepisu na pyszną przekąskę na ciepło na Sylwestra? Oto najlepsza propozycja na imprezę, która zachwyci ciekawą nazwą, łatwością przygotowania i krótką lista składników. Świnki w kocykach robi się prosto i błyskawicznie, a do ich przygotowania wystarczą tylko dwa składniki. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i efektowne świnki w kocykach.

Czym są świnki w kocykach?

Pyszna i atrakcyjna przekąska o nazwie świnki w kocykach jest znana i lubiana w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie serwuje się je w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Przekąska stanowi połączenie dwóch popularnych składników. Do jej przygotowania wykorzystuje się produkty, które można kupić przez cały rok w wielu sklepach, a ich cena nie zwala z nóg. Świnki to serdelki, a tytułowe kocyki robi się z wędzonego boczku. Upieczone w piekarniku zyskują wyjątkowy smak. To najlepsza przekąska na ciepło na Sylwestra, która podbije każde podniebienie.

Jak zrobić świnki w kocykach?

Przepis na smaczne i chrupiące serdelki w boczku nie jest trudny. Świnki w kocykach robi się łatwo, ekspresowo i przyjemnie. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Ten prosty przysmak zachwyci nie tylko prostym przepisem, ale i smakowitym efektem końcowym.

Jak więc robi się oryginalne świnki w kocykach? Wystarczy kilka minut wolnego czasu, aby przyrządzić tę wyjątkową przekąskę na ciepło na Sylwestra. Zaletą tego przepisu jest to, że danie można przygotować nawet w ostatniej chwili, zanim przyjdą goście.

  • 1. krok – owinięcie serdelków w boczek
  • 2. krok – ułożenie świnek w kocykach na blasze lub w formie do zapiekania
  • 3. krok – upieczenie świnek w kocykach w piekarniku

Jak długo piec świnki w kocykach?

Pełne smaku świnki w kocykach to przekąska na ciepło, którą piecze się w piekarniku. Owinięte w boczek serdelki układa się na blasze lub w niewielkiej formie do zapiekania. Dodatkowo można je spiąć wykałaczkami lub nadziać kilka sztuk na patyczek do szaszłyków. Tak przygotowane świnki w kocykach wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze około 20 minut. W tym czasie boczek przyjemnie się zarumieni i stanie się chrupiący.

SKŁADNIKI

  • 12 serdelków
  • 12 plasterków wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serdelki owinąć boczkiem. Można spiąć je wykałaczkami lub nadziać na patyczek do szaszłyków.
  • Ułożyć na blasze lub w niedużej formie do zapiekania.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż boczek zacznie się delikatnie rumienić.
  • Podawać jako przekąskę na ciepło na imprezę sylwestrową i podczas karnawału.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej