Na grillowanych plastrach cukinii układam te 3 składniki. Caprese w tej wersji urzeka wybornym smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Caprese to tradycyjna włoska sałatka składające się z sera mozzarella, pomidorów i bazylii. Można jednak przygotować ją w nieco innej pysznej odsłonie. Układają składniki na grillowanych plastrach cukinii, można stworzyć obłędną przekąskę, która zachwyci już samym wyglądem. Zobaczcie, jak przygotować sałatkę caprese na grillowanej cukinii.
Co pasuje do sałatki caprese?
Caprese to prosta sałatka pochodząca z kuchni włoskiej. Przepis na ten przysmak narodził się w regionie Kampania w południowych Włoszech. Sałatka składa się z trzech składników ułożonych na przemian. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz sera mozzarella. Sałatkę dekoruje się świeżą bazylią. Kolory składników odzwierciedlają włoską flagę.
W tym przepisie sałatkę caprese podaje się na grillowanych plastrach cukinii. Dzięki temu prostemu patentowi powstaje efektowna przekąska na każdą okazję.
Jak zrobić sałatkę caprese na grillowanej cukinii?
Przepis na wyśmienitą sałatkę caprese podaną na cukinii z grilla jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie jest czasochłonne. Przekąską jest gotowa w 10 minut. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można z łatwością kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc przekąskę można serwować na różne okazje.
Jak więc przygotować pyszną i aromatyczną sałatkę caprese na grillowanej cukinii? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a przekąska uda się i oczaruje smakiem oraz prezentacją na talerzu.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie cukinii
- 2. krok – usmażenie cukinii na patelni grillowej
- 3. krok – ułożenie na cukinii mozzarelli, pomidorów i bazylii
Jak podawać sałatkę caprese na cukinii?
Pełna włoskich smaków sałatka caprese na grillowanych plastrach z cukinii to propozycja na zjawiskową i przepyszną przekąskę. Oczaruje wyglądem i podbije nawet najwybredniejsze podniebienia. Można podawać ją jako przystawkę przed obiadem lub imprezową przekąskę. Sprawdzi się też na drugie śniadanie i kolację. Caprese na grillowanej cukinii jest orzeźwiająca i idealnie smakuje w cieplejsze dni.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 2 kulki mozzarelli
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- garść listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną cukinię pokroić wzdłuż na plastry. Doprawić solą i odstawić na 5 minut. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Plastry cukinii natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić pieprzem ziołowym.
- Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cukinię, aż stanie się miękka i zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Grillowane plastry cukinii przełożyć do naczynia lub na duży talerz. Na wierzchu ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Udekorować listkami świeżej bazylii i doprawić oregano.
- Podawać jako przekąskę lub przystawkę, na drugie śniadanie lub na kolację.