Klasyczna sałatka caprese: przepis na włoski przysmak

2021-03-29
jak-zrobic-salatke-caprese.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka caprese świetnie smakuje wzbogacona o oliwki albo pesto bazyliowe
łatwy
10 min
4

Sałatka caprese to jedno z ulubionych dań Włochów. Wybornie smakuje, a za sprawą kolorów - pięknie wygląda. Można powiedzieć, że to potrawa narodowa, bo jest złożona z trzech barw, które znamy z włoskiej flagi: zielonej, białej i czerwonej. Jak zrobić sałatkę caprese - idealną na przystawkę, lekki lunch lub kolację? Podajemy klasyczny przepis.

SKŁADNIKI

  • kilka kulek mozzarelli z zalewy (najlepiej mozzarella di bufala)
  • 3-4 duże pomidory
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory i mozzarellę kroimy w 0,5-centymetrowe plastry.
  • Układamy naprzemiennie na talerzu i posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
  • Polewamy oliwą z octem, solimy i pieprzymy do smaku.