Mus z pstrąga na przystawkę

2021-03-29
Mirosława Kopoczek
Mus z pstrąga na przystawkę
Autor: thinkstockphotos.com Mus z kilku gatunków ryb
średni
40 min
4

Mus z pstrąga z dodatkiem żelatyny  to pomysł na efektowną przystawkę. Podajemy go w postaci pokrojonego w plastry pasztetu na zimno (terriny) lub w formie małych piramidek. To oryginalne danie z ryby świetnie nadaje się na przyjęcia i święta.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką, Pstrąg w orzechach pieczony oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Do zrobienia musu możesz użyć innej ryby (łosoś, morszczuk, okoń nilowy, sola, dorsz). Dla dodania koloru zmiksuj mus z kilkoma suszonymi pomidorami albo 3 łyżkami zielonego groszku lub kukurydzy z puszki.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 4 filety z pstrąga, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • sól
  • 10 dag twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy lub biały
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 średnie pomidory
  • kilka listków różnych typów sałaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szczypiorek posiekaj. Pomidory obierz ze skórki. Rybę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ja osącz, ostudź i zmiksuj z twarogiem, czosnkiem i pieprzem (lub mieszanką przypraw).
  • Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. i wymieszaj ze zmiksowaną rybą i szczypiorkiem – mus powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gesty dodaj przegotowanej wody.
  • Masę przełóż do podłużnej foremki (lub plastikowych kubeczków po jogurtach) wstaw do lodówki.
  • Gdy całkowicie zastygnie, pokrój w plastry i podawaj na listkach sałaty.
Mirosława Kopoczek