Mus z pstrąga na przystawkę
2021-03-29
średni
40 min
4
Mus z pstrąga z dodatkiem żelatyny to pomysł na efektowną przystawkę. Podajemy go w postaci pokrojonego w plastry pasztetu na zimno (terriny) lub w formie małych piramidek. To oryginalne danie z ryby świetnie nadaje się na przyjęcia i święta.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką, Pstrąg w orzechach pieczony oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.
Do zrobienia musu możesz użyć innej ryby (łosoś, morszczuk, okoń nilowy, sola, dorsz). Dla dodania koloru zmiksuj mus z kilkoma suszonymi pomidorami albo 3 łyżkami zielonego groszku lub kukurydzy z puszki.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 4 filety z pstrąga, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- sól
- 10 dag twarogu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz cytrynowy lub biały
- ½ pęczka szczypiorku
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 średnie pomidory
- kilka listków różnych typów sałaty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szczypiorek posiekaj. Pomidory obierz ze skórki. Rybę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ja osącz, ostudź i zmiksuj z twarogiem, czosnkiem i pieprzem (lub mieszanką przypraw).
- Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. i wymieszaj ze zmiksowaną rybą i szczypiorkiem – mus powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gesty dodaj przegotowanej wody.
- Masę przełóż do podłużnej foremki (lub plastikowych kubeczków po jogurtach) wstaw do lodówki.
- Gdy całkowicie zastygnie, pokrój w plastry i podawaj na listkach sałaty.