Miętę blenduje z tymi składnikami. Ten sos smakuje obłędnie

Miętę blenduje z tymi składnikami. Ten sos smakuje obłędnie
Autor: Shutterstock.com Miętę blenduje z tymi składnikami. Ten sos smakuje obłędnie
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szukasz ciekawego sosu do grilla czy przystawek? Zamiast po raz kolejny sięgać po sos czosnkowy czy majonezowy przygotuj pudina chutney, czyli chutney miętowy. Jest prosty w przygotowaniu, orzeźwiający i niezwykle smaczny. A wystarczy do niego kilka składników.

Miętowy sos idealny do grilla i przekąsek. Zrobisz go w kilka chwil

Aromatyczny sos miętowy ma w sobie wszystko, czego można by chcieć. Mięta sprawia, że jest orzeźwiający, tak samo jak sok z cytryny. Dodatek ostrej papryczki daje mu lekkiego kopa, a cała reszta nadaje mu niezwykłego aromatu, który idealnie łączy się z wieloma daniami.

Ten indyjski sos można wykorzystać do grilla, przystawek czy nawet do chipsów. To ciekawa alternatywa dla popularnych sosów, które można kupić w supermarketach. A co więcej, przygotujemy go szybko i bez żadnych problemów. Wszystkie składniki są łatwodostępne i niedrogie.

Ten sos jest pełen smaku i można go przygotować na wiele sposobów. Jednym jest na przykład dodatkowe wymieszanie sosu z jogurtem greckim, kuminem i odrobiną imbiru. Nada to naszemu sosowi nowego wymiaru i lekko złagodzi pikanterię, jaką dodaje papryczka chili.

Ten sos jest szybki, smaczny i z pewnością stanie się jednym z ulubionych. Przygotujemy go w kilka chwil, a jego smak jest naprawdę wyborny. Jeśli więc mamy ochotę na coś nowego, ten przepis jest wart wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cebula
  • pęczek kolendry
  • dwie garści świeżej mięty
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę obieramy.
  • Cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki wrzucamy co blendera.
  • Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej wody.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej