Miętę blenduje z tymi składnikami. Ten sos smakuje obłędnie

2025-07-22 14:26

Szukasz ciekawego sosu do grilla czy przystawek? Zamiast po raz kolejny sięgać po sos czosnkowy czy majonezowy przygotuj pudina chutney, czyli chutney miętowy. Jest prosty w przygotowaniu, orzeźwiający i niezwykle smaczny. A wystarczy do niego kilka składników.

Miętę blenduje z tymi składnikami. Ten sos smakuje obłędnie

i

Autor: Shutterstock.com Miętę blenduje z tymi składnikami. Ten sos smakuje obłędnie
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Miętowy sos idealny do grilla i przekąsek. Zrobisz go w kilka chwil

Aromatyczny sos miętowy ma w sobie wszystko, czego można by chcieć. Mięta sprawia, że jest orzeźwiający, tak samo jak sok z cytryny. Dodatek ostrej papryczki daje mu lekkiego kopa, a cała reszta nadaje mu niezwykłego aromatu, który idealnie łączy się z wieloma daniami.

Ten indyjski sos można wykorzystać do grilla, przystawek czy nawet do chipsów. To ciekawa alternatywa dla popularnych sosów, które można kupić w supermarketach. A co więcej, przygotujemy go szybko i bez żadnych problemów. Wszystkie składniki są łatwodostępne i niedrogie.

Ten sos jest pełen smaku i można go przygotować na wiele sposobów. Jednym jest na przykład dodatkowe wymieszanie sosu z jogurtem greckim, kuminem i odrobiną imbiru. Nada to naszemu sosowi nowego wymiaru i lekko złagodzi pikanterię, jaką dodaje papryczka chili.

Ten sos jest szybki, smaczny i z pewnością stanie się jednym z ulubionych. Przygotujemy go w kilka chwil, a jego smak jest naprawdę wyborny. Jeśli więc mamy ochotę na coś nowego, ten przepis jest wart wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cebula
  • pęczek kolendry
  • dwie garści świeżej mięty
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę obieramy.
  • Cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki wrzucamy co blendera.
  • Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej wody.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...