Miętę blenduje z tymi składnikami. Ten sos smakuje obłędnie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szukasz ciekawego sosu do grilla czy przystawek? Zamiast po raz kolejny sięgać po sos czosnkowy czy majonezowy przygotuj pudina chutney, czyli chutney miętowy. Jest prosty w przygotowaniu, orzeźwiający i niezwykle smaczny. A wystarczy do niego kilka składników.
Miętowy sos idealny do grilla i przekąsek. Zrobisz go w kilka chwil
Aromatyczny sos miętowy ma w sobie wszystko, czego można by chcieć. Mięta sprawia, że jest orzeźwiający, tak samo jak sok z cytryny. Dodatek ostrej papryczki daje mu lekkiego kopa, a cała reszta nadaje mu niezwykłego aromatu, który idealnie łączy się z wieloma daniami.
Ten indyjski sos można wykorzystać do grilla, przystawek czy nawet do chipsów. To ciekawa alternatywa dla popularnych sosów, które można kupić w supermarketach. A co więcej, przygotujemy go szybko i bez żadnych problemów. Wszystkie składniki są łatwodostępne i niedrogie.
Ten sos jest pełen smaku i można go przygotować na wiele sposobów. Jednym jest na przykład dodatkowe wymieszanie sosu z jogurtem greckim, kuminem i odrobiną imbiru. Nada to naszemu sosowi nowego wymiaru i lekko złagodzi pikanterię, jaką dodaje papryczka chili.
Ten sos jest szybki, smaczny i z pewnością stanie się jednym z ulubionych. Przygotujemy go w kilka chwil, a jego smak jest naprawdę wyborny. Jeśli więc mamy ochotę na coś nowego, ten przepis jest wart wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 1 średnia cebula
- pęczek kolendry
- dwie garści świeżej mięty
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki wody
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i cebulę obieramy.
- Cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wrzucamy co blendera.
- Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać więcej wody.