Malinowo-jogurtowe kąski idealne na lato. Przygotujesz je w kilka minut

Malinowo-jogurtowe kąski idealne na lato. Przygotujesz je w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Malinowo-jogurtowe kąski idealne na lato. Przygotujesz je w kilka minut
łatwy
5 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne mrożone kąski, które idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na lato. A co najważniejsze, są one niezwykle proste do przygotowania. Te cytrynowo-jogurtowe kąski malinowe to przekąska, która zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Prosta przekąska na letnie dni. Zachwyci swoją prostotą

Dietetycy z portalu Eating Well przedstawiają malinowe kąski z jogurtem i cytryną, czyli  idealną słodką przekąskę na letnie dni. Jest prosta w przygotowaniu, nie zawiera cukru, a smakuje wybornie. Ta przekąska sprawdzi się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. A jej przygotowanie nikomu nie sprawi problemu.

To wspaniała i lekka przekąska, która orzeźwi nas w letnie dni. Perfekcyjnie łączy w sobie kremowy jogurt, maliny i wyrazisty cytrynowy smak. Jeśli chcemy możemy dodać do naszych malin również mielony cynamon lub imbir, by nadać im bardziej wyrazistego smaku.

Jeśli nie chcemy wykorzystywać malinowego jogurtu możemy zmielić liofilizowane maliny i dodać je w formie proszku do jogurtu. Możliwości jest całe mnóstwo, a sam przepis jest niezwykle prosty do wykonania. To również świetny sposób na gotowanie z dziećmi.

Jeśli więc mamy ochotę na orzeźwiający i przepyszny deser, bez konieczności dodawania dużej ilości cukru. To prosty sposób na pyszną, słodką przekąskę, której przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut. Jedyne, na co musimy poczekać, to aż nasze malinki się zmrożą.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie malinowego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • skórka z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 150 g świeżych malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • W misce mieszamy jogurt, wanilię, skórkę z cytryny, syrop klonowy i sól.
  • Całość dokładnie ze sobą łączymy.
  • Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
  • Kiedy maliny pokryte są masą, przenosimy je pojedynczo na blachę.
  • Wkładamy do zamrażarki na około 3 godziny.
Ciasto z malinami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej