Waniliowe muffinki z malinami. Wystarczy 30 minut, a wychodzą obłędnie

waniliowe muffiki z malinami
Autor: Shutterstock Waniliowe muffinki z malinami to błyskawiczny przepis na pyszny deser z owocami.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne słodkie muffinki z malinami, które smakują obłędnie, to prosty i szybki przepis na wypiek z owocami. Sprawdzą się na deser po obiedzie i będą świetnie smakować na drugie śniadanie na wynos. Zobaczcie, jak zrobić muffinki z malinami z waniliową nutą.

Jak zrobić muffinki z malinami?

Najpierw miesza się składniki suche, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Następnie wbija się jajko, wlewa mleko i olej. Całość należy dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do muffinek. Na koniec do każdej babeczki wkłada się po kilka świeżych malin. Pozostaje tylko ich upieczenie. Czas pieczenia wynosi 25 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 175 stopni C. Po ostygnięciu można je podawać z kawą, herbatą, kompotem lub mlekiem.

Przepis na muffinki z malinami

  • To łatwy przepis na rozpływające się w ustach słodkie babeczki z dodatkiem świeżych owoców.
  • Przepis na muffinki jest szybki. Przygotowanie ciasta to nie więcej niż 10 minut. Pieczenie zajmuje niecałe pół godziny.
  • Lista składników obejmuje proste produkty, które są łatwo dostępne.
  • Muffinki najlepiej smakują ze świeżymi malinami. Można użyć mrożonych, ale trzeba je wcześniej wyjąć z zamrażarki. Powinny być rozmrożone i odciśnięte z nadmiaru wody.
  • Ciasto wzbogaci dodatek kakao, startej gorzkiej czekolady lub przypraw korzennych.
  • Obłędne muffinki można posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową lub karmelową. Sprawdzą się też świeże maliny i listki mięty.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka świeżych malin
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Wlać mleko i olej. Wbić jajko i mieszać, aż składniki się połączą w gładkie ciasto.
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do około 3/4 wysokości i włożyć do niego po kilka malin.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej