Majonez, ale w wersji wykwintnej. Ten jeden dodatek może wiele zmienić
Majonez jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych sosów. Jeśli jednak mamy ochotę na nieco wykwintniejszą wersję możemy bez problemu przygotować wytworny majonez truflowy. Jest to niesamowity sos, który świetnie będzie pasował do całej masy dań.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Aromatyczny majonez truflowy. Przygotujesz go samodzielnie
Choć technika wykonania majonezu jest tu dokładnie taka sama, dzięki dodatkowi truflowej oliwy staje się on niesamowicie aromatyczny i pyszny. Jest to naprawdę niesamowity sposób na ciekawy sos, który świetnie się sprawdzi zarówno przy eleganckich daniach, jak i do frytek czy burgerów.
Kluczowym składnikiem tego sosu jest właśnie oliwa truflowa. Już kilka jej kropel potrafi całkowicie odmienić cały przepis. Jest przygotowywana zazwyczaj z oliwy z oliwek oraz z aromatu truflowego.
Do czego majonez truflowy?
Ten sos świetnie się sprawdzi jako:
- dip do frytek lub warzyw pieczonych
- dodatek do burgerów
- sos do kanapek z szynką dojrzewającą lub serem pleśniowym,
- wykończenie carpaccio
- dressing do sałatek z rukolą, parmezanem i orzechami (wystarczy rozcieńczyć odrobiną wody)
Jedyne, o czym musimy pamiętać jeśli chodzi o przygotowywanie domowego majonezu to powolne dolewanie oleju. Zbyt szybkie dolewanie tłuszczu może się skończyć tak, że nasze danie będzie nie do podania. A naprawdę szkoda, ponieważ ten sos naprawdę smakuje niesamowicie.
SKŁADNIKI
- 1 żółtko z dużego jajka
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 150 ml oleju roślinnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oliwy truflowej
- sok z 0,5 cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W blenderze łączymy żółtko w temperaturze pokojowej z musztardą.
- Cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas miksując.
- Kiedy zgęstnieje, dodajemy oliwę z oliwek - cały czas miksując.
- Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz.
- Na koniec dodajemy oliwę truflową.
- Całość mieszamy, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.