Majonez, ale w wersji wykwintnej. Ten jeden dodatek może wiele zmienić

Majonez, ale w wersji wykwintnej. Ten jeden dodatek może wiele zmienić
Autor: Shutterstock.com Majonez, ale w wersji wykwintnej. Ten jeden dodatek może wiele zmienić
łatwy
5 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Majonez jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych sosów. Jeśli jednak mamy ochotę na nieco wykwintniejszą wersję możemy bez problemu przygotować wytworny majonez truflowy. Jest to niesamowity sos, który świetnie będzie pasował do całej masy dań.

Aromatyczny majonez truflowy. Przygotujesz go samodzielnie

Choć technika wykonania majonezu jest tu dokładnie taka sama, dzięki dodatkowi truflowej oliwy staje się on niesamowicie aromatyczny i pyszny. Jest to naprawdę niesamowity sposób na ciekawy sos, który świetnie się sprawdzi zarówno przy eleganckich daniach, jak i do frytek czy burgerów.

Kluczowym składnikiem tego sosu jest właśnie oliwa truflowa. Już kilka jej kropel potrafi całkowicie odmienić cały przepis. Jest przygotowywana zazwyczaj z oliwy z oliwek oraz z aromatu truflowego.

Do czego majonez truflowy?

Ten sos świetnie się sprawdzi jako:

  • dip do frytek lub warzyw pieczonych
  • dodatek do burgerów 
  • sos do kanapek z szynką dojrzewającą lub serem pleśniowym,
  • wykończenie carpaccio
  • dressing do sałatek z rukolą, parmezanem i orzechami (wystarczy rozcieńczyć odrobiną wody)

Jedyne, o czym musimy pamiętać jeśli chodzi o przygotowywanie domowego majonezu to powolne dolewanie oleju. Zbyt szybkie dolewanie tłuszczu może się skończyć tak, że nasze danie będzie nie do podania. A naprawdę szkoda, ponieważ ten sos naprawdę smakuje niesamowicie.

SKŁADNIKI

  • 1 żółtko z dużego jajka 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki oliwy truflowej
  • sok z 0,5 cytryny 
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W blenderze łączymy żółtko w temperaturze pokojowej z musztardą.
  • Cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas miksując.
  • Kiedy zgęstnieje, dodajemy oliwę z oliwek - cały czas miksując.
  • Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Na koniec dodajemy oliwę truflową.
  • Całość mieszamy, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej