Chrupiące warzywa z piekarnika zachwycają. Z tym sosem smakują nieziemsko

pieczone warzywa
Autor: Shutterstock Chrupiące pieczone warzywa to pomysł na pyszny i kolorowy wege obiad z piekarnika.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczone chrupiące warzywa podane z dodatkiem domowego sosu winegret to pomysł na wege obiad lub pyszną przekąskę. Sprawdzą się także jako zdrowy dodatek do dania głównego. Jak przygotować kolorowe warzywa z piekarnika? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis, a danie wyjdzie już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Poznajcie sprawdzony przepis na chrupiące pieczone warzywa.

Jakie warzywa można upiec w piekarniku?

W tym sprawdzonym przepisie na liście składników znalazły się pyszne i kolorowe warzywa, które cenione są za swoje właściwości prozdrowotne i wysoką zawartość witamin i minerałów. Wszystkie warzywa są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Smak pieczonych warzyw podkręcają świeże zioła i przyprawy. Idealnym uzupełnieniem dania jest domowy sos winegret z czterech składników i dwóch przypraw.

Aby upiec pyszne i chrupiące warzywa, należy przygotować takie składniki jak:

  • warzywa – ziemniak, cukinia, żółta i zielona papryka, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe
  • dodatki – oliwa z oliwek, świeże zioła, czosnek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Smak pieczonych warzyw podkręca domowy sos winegret. Robi się go z oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy i miodu oraz soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić chrupiące warzywa z piekarnika?

Przepis na pyszne i kolorowe warzywa pieczone nie jest skomplikowany i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Danie robi się w kilku prostych krokach, które polegają na pokrojeniu i doprawieniu warzyw. Resztę pracy wykona piekarnik. Kiedy warzywa się pieką, robi się domowy sos winegret. Do jego przyrządzeni można wykorzystać słoiczek. Umieszcza się w nim składniki i energicznie potrząsa.

Jak więc zrobić warzywa w piekarniku? Przepis na ten wege przysmak jest banalnie łatwy.

  • 1. krok – pokrojenie warzyw
  • 2. krok – przełożenie warzyw na blachę i doprawienie ich
  • 3. krok – upieczenie warzyw w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie sosu winegret
  • 5. krok – skropienie pieczonych warzyw sosem

Ile mają się piec warzywa w piekarniku?

Pyszne kolorowe warzywa przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go nagrzać do 200 stopni C. Blachę z warzywami wstawia się do gorącego pieca i piecze przez 45 minut. W połowie pieczenia warto zamieszać warzywa. Po wyjęciu z piekarnika chrupiące warzywa skrapia się sosem winegret, który jest idealnym uzupełnieniem dania.

SKŁADNIKI

  • 1 duży ziemniak
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia)
  • 4 łyżki oliwy extra
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obranego ziemniaka pokroić na mniejsze kawałki. Obie papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Czerwoną cebulę pokroić w ćwiartki. Cukinię i bakłażan pokroić w grubsze plastry.
  • Warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Dodać ząbki czosnku i ułożyć pomidorki koktajlowe. Wlać oliwę z oliwek i wsypać posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 45 minut. W połowie pieczenia warzywa przemieszać.
  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Pieczone warzywa podawać od razu skropione sosem winegret.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szulc-Górska
więcej