Chrupiące warzywa z piekarnika zachwycają. Z tym sosem smakują nieziemsko
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczone chrupiące warzywa podane z dodatkiem domowego sosu winegret to pomysł na wege obiad lub pyszną przekąskę. Sprawdzą się także jako zdrowy dodatek do dania głównego. Jak przygotować kolorowe warzywa z piekarnika? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis, a danie wyjdzie już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Poznajcie sprawdzony przepis na chrupiące pieczone warzywa.
Jakie warzywa można upiec w piekarniku?
W tym sprawdzonym przepisie na liście składników znalazły się pyszne i kolorowe warzywa, które cenione są za swoje właściwości prozdrowotne i wysoką zawartość witamin i minerałów. Wszystkie warzywa są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Smak pieczonych warzyw podkręcają świeże zioła i przyprawy. Idealnym uzupełnieniem dania jest domowy sos winegret z czterech składników i dwóch przypraw.
Aby upiec pyszne i chrupiące warzywa, należy przygotować takie składniki jak:
- warzywa – ziemniak, cukinia, żółta i zielona papryka, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe
- dodatki – oliwa z oliwek, świeże zioła, czosnek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Smak pieczonych warzyw podkręca domowy sos winegret. Robi się go z oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy i miodu oraz soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić chrupiące warzywa z piekarnika?
Przepis na pyszne i kolorowe warzywa pieczone nie jest skomplikowany i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Danie robi się w kilku prostych krokach, które polegają na pokrojeniu i doprawieniu warzyw. Resztę pracy wykona piekarnik. Kiedy warzywa się pieką, robi się domowy sos winegret. Do jego przyrządzeni można wykorzystać słoiczek. Umieszcza się w nim składniki i energicznie potrząsa.
Jak więc zrobić warzywa w piekarniku? Przepis na ten wege przysmak jest banalnie łatwy.
- 1. krok – pokrojenie warzyw
- 2. krok – przełożenie warzyw na blachę i doprawienie ich
- 3. krok – upieczenie warzyw w piekarniku
- 4. krok – przygotowanie sosu winegret
- 5. krok – skropienie pieczonych warzyw sosem
Ile mają się piec warzywa w piekarniku?
Pyszne kolorowe warzywa przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go nagrzać do 200 stopni C. Blachę z warzywami wstawia się do gorącego pieca i piecze przez 45 minut. W połowie pieczenia warto zamieszać warzywa. Po wyjęciu z piekarnika chrupiące warzywa skrapia się sosem winegret, który jest idealnym uzupełnieniem dania.
SKŁADNIKI
- 1 duży ziemniak
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia)
- 4 łyżki oliwy extra
- sól, pieprz
Sos:- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obranego ziemniaka pokroić na mniejsze kawałki. Obie papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Czerwoną cebulę pokroić w ćwiartki. Cukinię i bakłażan pokroić w grubsze plastry.
- Warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Dodać ząbki czosnku i ułożyć pomidorki koktajlowe. Wlać oliwę z oliwek i wsypać posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 45 minut. W połowie pieczenia warzywa przemieszać.
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Pieczone warzywa podawać od razu skropione sosem winegret.