Jak myć warzywa i owoce? Proste sposoby, by pozbyć się bakterii, pasożytów i pestycydów
Jak myć warzywa i owoce, by podczas tej czynności nie pozbawić ich zdrowych składników? Jak to zrobić, by jednocześnie pozbyć się tego, co na pewno nie jest dla nas korzystne, czyli bakterii, pasożytów i pestycydów? Wbrew pozorom, to nie takie trudne, a także niezbyt kosztowne. Co prawda można kupić gotowe płyny do mycia, lecz są one drogie. Z powodzeniem zastąpić je można niedrogimi i dostępnymi w każdym sklepie produktami - octem i sodą.
Spis treści
- Czyste ręce, czysty zlew, czyste warzywa
- Pozbądź się bakterii - najpierw ocet
- Zobojętnij, co kwaśne - czas na sodę
- Opłucz, osusz, ciesz się smakiem!
Czyste ręce, czysty zlew, czyste warzywa
Zanim zabierzesz się do mycia warzyw i owoców, umyj zlewozmywak - to jedno z największych siedlisk bakterii w każdym domu, porządnie umyj także ręce. Następnie dokładnie opłucz warzywa pod bieżącą zimną wodą. Zielone warzywa możesz pozostawić zanurzone w wodzie na 1-2 minuty. Następnie odsącz owoce i warzywa na sitku.
Pozbądź się bakterii - najpierw ocet
Przygotuj czyste naczynie w którym będziesz mógł zanurzyć owoce lub warzywa, które myjesz. Przygotuj w nim roztwór wody z octem w proporcji 1/2 szklanki octu na litr wody. W tym roztworze płucz warzywa i owoce przez 2-3 minuty. Pozbędziesz się w tej "kąpieli" bakterii E.Coli, Listeria, Salmonella.
Polecamy też:
Porządki w kuchni: 6 miejsc, które musisz czyścić codziennie
Domowy płyn do dezynfekcji z octem i alkoholem
Zobojętnij, co kwaśne - czas na sodę
Gdy warzywa i owoce zażywają kąpieli w wodzie z octem, trzeba przygotować roztwór alkaliczny na kolejną kąpiel, zobojętniającą. Do litra wody dodajemy tym razem łyżkę sody oczyszczonej. Także w tym roztworze pozostawimy zieleninę na 2-3 minuty. Usuwamy w ten sposób pestycydy (ale tylko te, które działają na owoce i warzywa kontaktowo, tworząc na ich powierzchni zabezpieczający pancerz - nie mamy szans na pozbycie się pestycydów działających układowo lub wgłębnie, bo one wnikają do roślin) i inne zanieczyszczenia.
Opłucz, osusz, ciesz się smakiem!
Choć ocet i soda nie są szkodliwe, warzywa i owoce trzeba jednak po raz ostatni opłukać pod bieżącą wodą, choćby po to, by posmak i zapach octu czy sody nie zepsuły ich smaku. Opłukane warzywa i owoce odsączamy na durszlaku i papierowych ręcznikach. Możemy teraz bezpiecznie je jeść, gotować, a także przechowywać w lodówce.