Lunch do pracy w kilka minut. Pyszna pita Cezar to strzał w dziesiątkę

Lunch do pracy w kilka minut. Pyszna pita Cezar to strzał w dziesiątkę
Autor: Shutterstock.com Lunch do pracy w kilka minut. Pyszna pita Cezar to strzał w dziesiątkę
łatwy
10 min
2

Dieta niskokaloryczna

Pyszna pita z kurczakiem, sałatą i sosem to idealny sposób na lunch do pracy i szkoły. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się tym wspaniałym drugim śniadaniem.

Szybki sposób na drugie śniadanie. Łatwa sałatka w smacznej picie

Prosta sałatka w picie to idealny sposób na posiłek na wynos. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje idealnie bez podgrzewania. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę wspaniałą pitę z sałatką.

Co wspaniałe w tym przepisie to fakt, że możemy użyć do niego również pozostałości po mięsie na przykład z obiadu. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu i jest niezwykle proste, wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tą prostą sałatką w picie.

Choć bez problemu możemy przygotować pitę samodzielnie, sprawdzi się również kupna. W oryginalnym przepisie na sos Cezar pojawiają się również anchois. Nie każdy jednak za nimi przepada, a ich kupienie może sprawiać problem, dlatego w proponowanym przepisie pominęliśmy ten krok, jeśli jednak mamy ochotę możemy bez problemy dodać wypłukane i drobno posiekane anchois do sosu.

To naprawdę prosty i sprawdzony sposób na smaczny posiłek do pracy, który nie wymaga podgrzewania ani długich przygotowań. Wystarczy pokroić warzywa i kurczaka oraz przygotować sos.

SKŁADNIKI

  • 2 chlebki pita
  • 200 g kurczaka
  • 80 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g sałaty rzymskiej
  • 0,5 ogórka
  • Na sos:
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na sos łączymy w niewielkiej miseczce.
  • Kurczaka oczyszczamy i gotujemy.
  • Kiedy będzie gotowy, kroimy go w paski.
  • Ogórka, pomidora i sałatę kroimy na mniejsze kawałeczki.
  • Przekładamy warzywa do miski i dodajemy kurczaka.
  • Dodajemy wcześniej przygotowany sos.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Pitę podpiekamy i przekrawamy na pół.
  • Nadziewamy ją naszą sałatką.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej