Lunch do pracy w kilka minut. Pyszna pita Cezar to strzał w dziesiątkę

Dieta niskokaloryczna
Pyszna pita z kurczakiem, sałatą i sosem to idealny sposób na lunch do pracy i szkoły. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się tym wspaniałym drugim śniadaniem.
Szybki sposób na drugie śniadanie. Łatwa sałatka w smacznej picie
Prosta sałatka w picie to idealny sposób na posiłek na wynos. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje idealnie bez podgrzewania. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę wspaniałą pitę z sałatką.
Co wspaniałe w tym przepisie to fakt, że możemy użyć do niego również pozostałości po mięsie na przykład z obiadu. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu i jest niezwykle proste, wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tą prostą sałatką w picie.
Choć bez problemu możemy przygotować pitę samodzielnie, sprawdzi się również kupna. W oryginalnym przepisie na sos Cezar pojawiają się również anchois. Nie każdy jednak za nimi przepada, a ich kupienie może sprawiać problem, dlatego w proponowanym przepisie pominęliśmy ten krok, jeśli jednak mamy ochotę możemy bez problemy dodać wypłukane i drobno posiekane anchois do sosu.
To naprawdę prosty i sprawdzony sposób na smaczny posiłek do pracy, który nie wymaga podgrzewania ani długich przygotowań. Wystarczy pokroić warzywa i kurczaka oraz przygotować sos.
SKŁADNIKI
- 2 chlebki pita
- 200 g kurczaka
- 80 g pomidorków koktajlowych
- 150 g sałaty rzymskiej
- 0,5 ogórka
- Na sos:
- 1 łyżka parmezanu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na sos łączymy w niewielkiej miseczce.
- Kurczaka oczyszczamy i gotujemy.
- Kiedy będzie gotowy, kroimy go w paski.
- Ogórka, pomidora i sałatę kroimy na mniejsze kawałeczki.
- Przekładamy warzywa do miski i dodajemy kurczaka.
- Dodajemy wcześniej przygotowany sos.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Pitę podpiekamy i przekrawamy na pół.
- Nadziewamy ją naszą sałatką.