Lunch do pracy w kilka minut. Pyszna pita Cezar to strzał w dziesiątkę
                  Dieta niskokaloryczna
Pyszna pita z kurczakiem, sałatą i sosem to idealny sposób na lunch do pracy i szkoły. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się tym wspaniałym drugim śniadaniem.
Szybki sposób na drugie śniadanie. Łatwa sałatka w smacznej picie
Prosta sałatka w picie to idealny sposób na posiłek na wynos. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje idealnie bez podgrzewania. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę wspaniałą pitę z sałatką.
Co wspaniałe w tym przepisie to fakt, że możemy użyć do niego również pozostałości po mięsie na przykład z obiadu. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu i jest niezwykle proste, wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tą prostą sałatką w picie.
Choć bez problemu możemy przygotować pitę samodzielnie, sprawdzi się również kupna. W oryginalnym przepisie na sos Cezar pojawiają się również anchois. Nie każdy jednak za nimi przepada, a ich kupienie może sprawiać problem, dlatego w proponowanym przepisie pominęliśmy ten krok, jeśli jednak mamy ochotę możemy bez problemy dodać wypłukane i drobno posiekane anchois do sosu.
To naprawdę prosty i sprawdzony sposób na smaczny posiłek do pracy, który nie wymaga podgrzewania ani długich przygotowań. Wystarczy pokroić warzywa i kurczaka oraz przygotować sos.
SKŁADNIKI
- 2 chlebki pita
 - 200 g kurczaka
 - 80 g pomidorków koktajlowych
 - 150 g sałaty rzymskiej
 - 0,5 ogórka
 - Na sos:
 - 1 łyżka parmezanu
 - 1 łyżka majonezu
 - 1 łyżka jogurtu greckiego
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 ząbek czosnku
 - 0,5 łyżeczki musztardy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na sos łączymy w niewielkiej miseczce.
 - Kurczaka oczyszczamy i gotujemy.
 - Kiedy będzie gotowy, kroimy go w paski.
 - Ogórka, pomidora i sałatę kroimy na mniejsze kawałeczki.
 - Przekładamy warzywa do miski i dodajemy kurczaka.
 - Dodajemy wcześniej przygotowany sos.
 - Wszystko dokładnie mieszamy.
 - Pitę podpiekamy i przekrawamy na pół.
 - Nadziewamy ją naszą sałatką.