Makaron z anchois: najłatwiejszy przepis na ekspresowy obiad

2021-03-29
Makaron z anchois: najłatwiejszy przepis na ekspresowy obiad
Autor: Shutterstock Ekspresowy posiłek we włoskim stylu
łatwy
15 min
4

Prosty przepis na danie mające ponad 2 tysiące lat tradycji. Włoskie pasta con le acciughe to kwintesencja smaku zaklętego w kilku przyprawach. Prawdziwie oszczędna kuchnia bez zbędnego marnowania. I do tego ekspresowa. 


Przepis opracowała Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska, redaktorka Beszamel.pl, autorka książek „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” oraz „Królestwo zup”, kucharka, żona i matka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu
  • 60 g anchois w oleju
  • 2-4 ząbki czosnku nieobrane
  • 1 mała papryczka chili lub ćwierć łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Papryczkę i czosnek jedynie zgnieść, naciskając nasadą dłoni.
  • Na patelni rozgrzać 6-8 łyżek oliwy. Dodać papryczkę i czosnek, smażyć, aż zacznie pachnieć rumienionym czosnkiem. Wyjąć z tłuszczu jedno i drugie.
  • Na gorący już aromatyczny tłuszcz dodać z grubsza pokrojone fileciki anchois. Odczekać aż fileciki rozpuszczą się w oliwie. To zajmie kilka chwil.
  • Dodać oregano i zamieszać.
  • Na patelnię wyłożyć odcedzony makaron i wszystko razem wymieszać.
  • Podawać posypane natką pietruszki z kieliszkiem czerwonego wina półwytrawnego.