Makaron z anchois: najłatwiejszy przepis na ekspresowy obiad
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Prosty przepis na danie mające ponad 2 tysiące lat tradycji. Włoskie pasta con le acciughe to kwintesencja smaku zaklętego w kilku przyprawach. Prawdziwie oszczędna kuchnia bez zbędnego marnowania. I do tego ekspresowa.
Przepis opracowała Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska, redaktorka Beszamel.pl, autorka książek „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” oraz „Królestwo zup”, kucharka, żona i matka
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu
- 60 g anchois w oleju
- 2-4 ząbki czosnku nieobrane
- 1 mała papryczka chili lub ćwierć łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Papryczkę i czosnek jedynie zgnieść, naciskając nasadą dłoni.
- Na patelni rozgrzać 6-8 łyżek oliwy. Dodać papryczkę i czosnek, smażyć, aż zacznie pachnieć rumienionym czosnkiem. Wyjąć z tłuszczu jedno i drugie.
- Na gorący już aromatyczny tłuszcz dodać z grubsza pokrojone fileciki anchois. Odczekać aż fileciki rozpuszczą się w oliwie. To zajmie kilka chwil.
- Dodać oregano i zamieszać.
- Na patelnię wyłożyć odcedzony makaron i wszystko razem wymieszać.
- Podawać posypane natką pietruszki z kieliszkiem czerwonego wina półwytrawnego.