Makaron z anchois: najłatwiejszy przepis na ekspresowy obiad

2020-05-08
Makaron z anchois: najłatwiejszy przepis na ekspresowy obiad
Autor: Shutterstock Ekspresowy posiłek we włoskim stylu
łatwy
15 min
4

Prosty przepis na danie mające ponad 2 tysiące lat tradycji. Włoskie pasta con le acciughe to kwintesencja smaku zaklętego w kilku przyprawach. Prawdziwie oszczędna kuchnia bez zbędnego marnowania. I do tego ekspresowa. 

Składniki

400 g makaronu

60 g anchois w oleju

2-4 ząbki czosnku nieobrane

1 mała papryczka chili lub ćwierć łyżeczki suszonych płatków chili

1 łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

oliwa z oliwek

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Papryczkę i czosnek jedynie zgnieść, naciskając nasadą dłoni.

Na patelni rozgrzać 6-8 łyżek oliwy. Dodać papryczkę i czosnek, smażyć, aż zacznie pachnieć rumienionym czosnkiem. Wyjąć z tłuszczu jedno i drugie.

Na gorący już aromatyczny tłuszcz dodać z grubsza pokrojone fileciki anchois. Odczekać aż fileciki rozpuszczą się w oliwie. To zajmie kilka chwil.

Dodać oregano i zamieszać.

Na patelnię wyłożyć odcedzony makaron i wszystko razem wymieszać.

Podawać posypane natką pietruszki z kieliszkiem czerwonego wina półwytrawnego.


Przepis opracowała Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska, redaktorka Beszamel.pl, autorka książek „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” oraz „Królestwo zup”, kucharka, żona i matka