Sałatka cezar w całkowicie nowej odsłonie. Po tym już nie wrócisz do oryginału
Sałatka cezar od lat cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego, w końcu połączenie soczystego kurczaka z kremowym dressingiem, grzankami, serem i sałatką brzmi jak marzenie. Jednak po jakimś czasie może się ona znudzić. Dlatego warto wypróbować ten przepis na alternatywę dla sałatki cezar.
i
Ciekawy pomysł na sałatkę. Takie smaki pokochają wszyscy
Sałatka cezar w całkowicie nowym wydaniu. Boczek, brukselka i przepyszny dressing z pewnością zaskoczą niejedną osobę. Ten przepis pozwoli ci na nowo odkryć tą znaną przez wszystkich sałatkę.
Jest ona świetna na obiad, kolację czy na imprezę. Z pewnością nasi goście nie będą się spodziewali tak niesamowitego przepisu, jak ten, który przygotował szef kuchni współpracujący z @buzzfeedtasty, Brandon Gouveia.
Jeko podejście nest niezwykle nowoczesne i pozwala nam odkryć oraz ponownie zakochać się w smakach, które już znamy, jednak niekoniecznie w takim połączeniu. Samo przygotowanie sałatki nie jest trudne.
Sałatka cezar w całkiem nowym wydaniu. Jak ją przygotować?
Wystarczy przygotować sos mieszając ze sobą czosnek, anchois, żółtka, musztardę i sok z cytryny. Następnie dodać do nich oliwę z oliwek i ser. Kiedy wszystko się ze sobą połączy dodajemy sól i pieprz do smaku.
Następnie zabieramy się za podsmażenie pancetty. Kiedy będzie gotowa odkładamy na bok zostawiając tłuszcz na patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy bułkę tartą. W tym czasie kroimy brukselkę na plasterki.
Przekładamy ją na papier do pieczenia, skraplamy oliwą i doprawiamy do smaku. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Następnie brukselkę przekładamy do miski, dodajemy pancettę i dressing, a na wierz sypiemy bułkę tartą. Jeśli lubimy Parmegiano-Reggiano możemy również posypać nim wierzch naszej sałatki. I gotowe.
SKŁADNIKI
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane na pastę
- 5 anchois, drobno posiekanych lub pasta z anchois
- 2 żółtka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- Sok z 0,5 cytryny
- 1 szklanka lekkiej oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki startego Parmigiano-Reggiano, plus więcej do dekoracji
- Sól morska, do smaku
czarny pieprz, do smaku - Sałatka:
115 g pancetty, pokrojone na małe kawałki - 1 szklanka bułki tartej
- 900 gram brukselki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- W misce mieszamy czosnek, anchois, żółtka, musztardę i sok z cytryny.
- Dolewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników.
- Doprawiamy do smaku.
- Na patelni smażymy pacettę, aż do chrupkości.
- Przekłądamy na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
- Na patelnie wsypujemy bułkę tartą i podsmażamy.
- Pokrojoną brukselkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skraplamy oliwą i pieczemy 25 minut.
- Brukselkę przekładamy do miski, dodajemy pacettę, polewamy dressingiem i posypujemy bułką tartą.