Sałatka cezar w całkowicie nowej odsłonie. Po tym już nie wrócisz do oryginału

2025-02-17 14:18

Sałatka cezar od lat cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego, w końcu połączenie soczystego kurczaka z kremowym dressingiem, grzankami, serem i sałatką brzmi jak marzenie. Jednak po jakimś czasie może się ona znudzić. Dlatego warto wypróbować ten przepis na alternatywę dla sałatki cezar.

Sałatka cezar w całkowicie nowej odsłonie. Po tym już nie wrócisz do oryginału

i

Autor: com/ Shutterstock Sałatka cezar w całkowicie nowej odsłonie. Po tym już nie wrócisz do oryginału
łatwy
15 min
4

Ciekawy pomysł na sałatkę. Takie smaki pokochają wszyscy

Sałatka cezar w całkowicie nowym wydaniu. Boczek, brukselka i przepyszny dressing z pewnością zaskoczą niejedną osobę. Ten przepis pozwoli ci na nowo odkryć tą znaną przez wszystkich sałatkę.

Jest ona świetna na obiad, kolację czy na imprezę. Z pewnością nasi goście nie będą się spodziewali tak niesamowitego przepisu, jak ten, który przygotował szef kuchni współpracujący z @buzzfeedtasty, Brandon Gouveia.

Jeko podejście nest niezwykle nowoczesne i pozwala nam odkryć oraz ponownie zakochać się w smakach, które już znamy, jednak niekoniecznie w takim połączeniu. Samo przygotowanie sałatki nie jest trudne.

Sałatka cezar w całkiem nowym wydaniu. Jak ją przygotować?

Wystarczy przygotować sos mieszając ze sobą czosnek, anchois, żółtka, musztardę i sok z cytryny. Następnie dodać do nich oliwę z oliwek i ser. Kiedy wszystko się ze sobą połączy dodajemy sól i pieprz do smaku.

Następnie zabieramy się za podsmażenie pancetty. Kiedy będzie gotowa odkładamy na bok zostawiając tłuszcz na patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy bułkę tartą. W tym  czasie kroimy brukselkę na plasterki. 

Przekładamy ją na papier do pieczenia, skraplamy oliwą i doprawiamy do smaku. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Następnie brukselkę przekładamy do miski, dodajemy pancettę i dressing, a na wierz sypiemy bułkę tartą. Jeśli lubimy Parmegiano-Reggiano możemy również posypać nim wierzch naszej sałatki. I gotowe.

SKŁADNIKI

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane na pastę
  • 5 anchois, drobno posiekanych lub pasta z anchois
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 1 szklanka lekkiej oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki startego Parmigiano-Reggiano, plus więcej do dekoracji
  • Sól morska, do smaku
    czarny pieprz, do smaku
  • Sałatka:
    115 g pancetty, pokrojone na małe kawałki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 900 gram brukselki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • W misce mieszamy czosnek, anchois, żółtka, musztardę i sok z cytryny.
  • Dolewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Na patelni smażymy pacettę, aż do chrupkości.
  • Przekłądamy na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
  • Na patelnie wsypujemy bułkę tartą i podsmażamy.
  • Pokrojoną brukselkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Skraplamy oliwą i pieczemy 25 minut.
  • Brukselkę przekładamy do miski, dodajemy pacettę, polewamy dressingiem i posypujemy bułką tartą.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...