Keto frytki z dyni. Jak zrobić pyszną i dietetyczną przekąskę z dyni?

keto frytki z dyni
Autor: Shutterstock Keto frytki z dyni to pyszna przekąska z piekarnika prawie bez węglowodanów.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dieta keto wymaga pewnych wyrzeczeń. Aby jednak nie była monotonna, a codziennie posiłki smakowały pysznie, warto urozmaicić ją dynią. Jednym z keto przepisów na dynię są frytki. Robi się je łatwo i szybko. Są bardzo dobre, aromatyczne i zawierają sporo cennych składników odżywczych. Zobaczcie, jak zrobić keto frytki z dyni i skorzystajcie z tego sprawdzonego przepisu.

Keto frytki z dyni – składniki

Do przyrządzenia pysznych keto frytek potrzebne są tylko trzy składniki. Na liście produktów, które wykorzystuje się do ich zrobienia, znalazła się dynia piżmowa oraz przyprawy, czyli wędzona słodka papryka, zioła prowansalskie i curry. To właśnie one doskonale komponują się z dynią pokrojoną w słupki i świetnie podkręcają smak dania.

Jak zrobić keto frytki z dyni?

Przepis na keto frytki z dyni piżmowej jest bardzo łatwy. Składa się z kilku banalnych kroków. Przygotowanie zaczyna się od obrania i pokrojenia dyni. Następnie warzywo przekłada się do miski i doprawia curry, ziołami prowansalskimi oraz wędzoną papryką. Po wymieszaniu frytki dyniowe układa się na blasze do pieczenia i wstawia do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Frytki pieką się przez 25 minut. Kiedy czas minie, w piekarniku należy włączyć funkcję grilla lub przestawić blachę na wyższą półkę i dopiekać jeszcze 5 minut.

Z czym podawać keto frytki z dyni?

Keto frytki z dyni to propozycja nie tylko dla osób, które są na diecie ketogenicznej. Frytki dyniowe smakują wybornie, dlatego z przepisu może korzystać każdy. To pomysł na doskonałą przekąskę na ciepło lub dodatek do dania głównego mięsnego, potraw wegetariańskich i wegańskich. Pasują na imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Keto frytki z dyni pysznie smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem.

SKŁADNIKI

  • 400 g dyni piżmowej
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą dynię przekroić na pół, usunąć włóknisty środek z pestkami, obrać i pokroić w cienkie słupki. Przełożyć do miski.
  • Wsypać paprykę, zioła prowansalskie i curry. Dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby słupki się ze sobą nie stykały.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut. Po tym czasie włączyć funkcję grilla i dopiekać 5 minut.
  • Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej