Jajka faszeruję tą śląską sałatką. Robię ją z tej popularnej ryby i kilku niedrogich składników

Dieta bezglutenowa
Wielkanoc to święto jajek, które obowiązkowo powinny pojawić się na świątecznym stole. Co roku powstaje mnóstwo przepisów na pyszne jajka faszerowane, ale jeden przepis zasługuje na szczególne wyróżnienie. Jajka po śląsku to wyborna przekąska, która zachwyci całą rodzinę. Poznajcie sprawdzony przepis i zaskoczcie bliskich w czasie wielkanocnego śniadania.
Jajka po śląsku – co to jest?
W tym prostym przepisie do faszerowania jajek wykorzystuje się hekele. To potrawa pochodząca z kuchni śląskiej. Jest to sałatka rybna z dodatkiem śledzi i kilku niedrogich składników. Danie można podawać w formie sałatki lub pasty. Właśnie w tej drugiej wersji świetnie sprawdzi się jako nadzienie do jajek faszerowanych. Jajka po śląsku z hekele w takiej formie idealnie sprawdzą podczas wielkanocnego śniadania.
Z czego zrobić jajka po śląsku?
Do przyrządzenia smacznych jajek faszerowanych hekele wykorzystuje się proste i niedrogie składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok. Co dajemy do hekele? Głównym bohaterem tej śląskiej potrawy są śledzie. Najlepiej sprawdzą się solone płaty ze śledzi lub matiasów.
Co jeszcze jest potrzebne, aby zrobić jajka po śląsku? Oprócz śledzi należy zaopatrzyć się w jajka ugotowane na twardo, cebulę, ogórki kiszone, musztardę, masło i przyprawy.
Jak zrobić jajka po śląsku?
Przepis na pyszne jajka faszerowane hekele nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych czynności. Najważniejszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie śledzi. Należy moczyć je w mleku lub maślance przez dwie godziny. Dzięki temu staną się delikatne i mniej słone.
Jak więc zrobić jajka po śląsku? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wielkanocna przekąska zawsze się udaje. Zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje.
- 1. krok – namoczenie i pokrojenie śledzi
- 2. krok – przygotowanie jajek do faszerowania
- 3. krok – połączenie śledzi z pozostałymi składnikami
- 4. krok – faszerowanie jajek hekele
SKŁADNIKI
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 4 solone płaty śledziowe
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
dodatkowo:- mleko lub maślanka do namoczenia śledzi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie zalać mlekiem lub maślanką. Odstawić na 2 godziny. Odcedzić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
- 6 ugotowanych na twardo jajek obrać ze skorupek i pokroić na połówki. Za pomocą łyżeczki wydrążyć żółtka i dodać je do śledzi.
- 2 pozostałe jajka obrać ze skorupek i posiekać. Dodać do śledzi
- Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i cebulę.
- Dodać masło i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Białka faszerować hekele. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
- Podawać na wielkanocne śniadanie i jako przekąskę na inne okazje.