Jajka faszerowane rzodkiewką. Doskonałe nie tylko na Wielkanoc
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka to symbol Świąt Wielkanocnych. Można przyrządzać je na wiele różnych sposób. Jednak zawsze kulinarnym hitem są jajka faszerowane. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście domowych jajek z wyśmienitym farszem, czas to zmienić. Skorzystajcie z najprostszego przepisu na jajka faszerowane rzodkiewką. Potrzebne są tylko trzy składniki i dwie przyprawy. Oto sprawdzony przepis na wyborne wielkanocne jajka faszerowane rzodkiewką.
Jajka faszerowane rzodkiewką – składniki
W tym prostym i szybkim przepisie na pyszne jajka faszerowane rzodkiewką wykorzystuje się tylko trzy składniki i dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, a przed Świętami Wielkanocnymi można je kupić w atrakcyjnych cenach.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszne jajka nadziane farszem z rzodkiewką? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- ugotowane na twardo jajka
- rzodkiewki
- majonez
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić jajka faszerowane rzodkiewką?
Przepis na wyborne jajka po brzegi wypełnione pysznym farszem z dodatkiem chrupiącej rzodkiewki jest łatwy i szybki. Przygotowanie jest błyskawiczne i trwa kilkanaście minut. Jajka należy ugotować wcześniej i ostudzić, a najlepiej schłodzić w lodówce. Dzięki temu będą się łatwiej obierać i kroić.
Jak więc zrobić w domu pyszne jajka faszerowane rzodkiewką na Wielkanoc? Postępując według poniższych kroków, przekąska na świąteczne śniadanie uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie farszu z żółtek, posiekanych rzodkiewek i majonezu oraz przypraw
- 2. krok – faszerowanie jajek pastą rzodkiewkową
- 3. krok – schłodzenie jajek faszerowanych rzodkiewką w lodówce
Jak podawać jajka faszerowane rzodkiewką?
Pyszne jajka faszerowane z dodatkiem rzodkiewek to efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego biesiadowania. Przepis na tę smakowitą przekąskę warto zapisać, ponieważ można korzystać z niego przez cały rok. Można podać je jako przystawkę przed rodzinnym obiadem. To pomysł na smaczną kolację lub oryginalne małe danie na imprezę.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 5 dużych rzodkiewek
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Jedną pokroić w plasterki. Przełożyć na sitko i odstawić na kilka minut, aby odciekły.
- Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem.
- Dodać odciśnięte rzodkiewki i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Farsz nakładać do białek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Ułożyć na talerzu i udekorować plasterkami rzodkiewki. Można je delikatnie oprószyć mieloną słodką papryką lub zmielonym czerwonym pieprzem. Wstawić do lodówki.
- Podawać na wielkanocne śniadanie i na inne okazje.