Jajka faszerowane rzodkiewką. Doskonałe nie tylko na Wielkanoc

jajka faszerowane rzodkiewką
Autor: Shutterstock Oto najprostszy przepis na jajka faszerowane rzodkiewką.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajka to symbol Świąt Wielkanocnych. Można przyrządzać je na wiele różnych sposób. Jednak zawsze kulinarnym hitem są jajka faszerowane. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście domowych jajek z wyśmienitym farszem, czas to zmienić. Skorzystajcie z najprostszego przepisu na jajka faszerowane rzodkiewką. Potrzebne są tylko trzy składniki i dwie przyprawy. Oto sprawdzony przepis na wyborne wielkanocne jajka faszerowane rzodkiewką.

Jajka faszerowane rzodkiewką – składniki

W tym prostym i szybkim przepisie na pyszne jajka faszerowane rzodkiewką wykorzystuje się tylko trzy składniki i dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, a przed Świętami Wielkanocnymi można je kupić w atrakcyjnych cenach.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszne jajka nadziane farszem z rzodkiewką? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić jajka faszerowane rzodkiewką?

Przepis na wyborne jajka po brzegi wypełnione pysznym farszem z dodatkiem chrupiącej rzodkiewki jest łatwy i szybki. Przygotowanie jest błyskawiczne i trwa kilkanaście minut. Jajka należy ugotować wcześniej i ostudzić, a najlepiej schłodzić w lodówce. Dzięki temu będą się łatwiej obierać i kroić.

Jak więc zrobić w domu pyszne jajka faszerowane rzodkiewką na Wielkanoc? Postępując według poniższych kroków, przekąska na świąteczne śniadanie uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z żółtek, posiekanych rzodkiewek i majonezu oraz przypraw
  • 2. krok – faszerowanie jajek pastą rzodkiewkową
  • 3. krok – schłodzenie jajek faszerowanych rzodkiewką w lodówce

Jak podawać jajka faszerowane rzodkiewką?

Pyszne jajka faszerowane z dodatkiem rzodkiewek to efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego biesiadowania. Przepis na tę smakowitą przekąskę warto zapisać, ponieważ można korzystać z niego przez cały rok. Można podać je jako przystawkę przed rodzinnym obiadem. To pomysł na smaczną kolację lub oryginalne małe danie na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 dużych rzodkiewek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Jedną pokroić w plasterki. Przełożyć na sitko i odstawić na kilka minut, aby odciekły.
  • Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem.
  • Dodać odciśnięte rzodkiewki i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Farsz nakładać do białek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Ułożyć na talerzu i udekorować plasterkami rzodkiewki. Można je delikatnie oprószyć mieloną słodką papryką lub zmielonym czerwonym pieprzem. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na wielkanocne śniadanie i na inne okazje.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej