Gotowe sosy ze sklepu zamieniłam na domowy. Ten ze świeżymi ziołami jest idealny do grilla

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sezon na grillowanie jest w pełni. Aby dania z rusztu smakowały jeszcze lepiej, warto wzbogacić je jednym prostym dodatkiem. Ziołowy sos na bazie jogurtu greckiego zachwyca orzeźwiającym smakiem i aromatem. Podkręci niejedno danie z grilla. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy na świecie ziołowy sos do grilla i nie tylko.
Z czego zrobić sos ziołowy do grilla?
Sklepy oferują mnóstwo gotowych sosów, ale ich skład często budzi niepokój. Zamiast kupować, wyborny sos do potraw z grilla można zrobić własnoręcznie. Pyszny domowy sos do potraw grillowanych to połączenie kilku prostych składników. Można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach przez cały rok, a część z nich wyhodować na balkonie lub w ogródku.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić ziołowy sos do grilla? Lista składników nie jest długa. Obejmuje takie składniki jak:
- jogurt grecki
- majonez
- świeże zioła – szczypiorek, koperek, natka pietruszki
- dodatki – czosnek, sok z cytryny
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić ziołowy sos do grilla?
Przepis na pełen orzeźwiającego smaku i aromatu sos do potraw z grilla jest dziecinnie prosty. Przygotowanie trwa tylko 10 minut. Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu, więc należy go wstawić do lodówki na pół godziny, aby nabrał pełni smaku.
Jak więc zrobić domowy sos ziołowy idealny do jedzenia z grilla? Wystarczą proste składniki i kilka minut wolnego czasu, aby przyrządzić najlepszy na świecie sos do grilla.
- 1. krok – wymieszanie jogurtu greckiego z majonezem i sokiem z cytryny
- 2. krok – dodanie posiekanych ziół, czosnku i przypraw
- 3. krok – schłodzenie sosu ziołowego w lodówce
Jak podawać ziołowy sos do grilla?
Jak sama nazwa wskazuje, domowy sos ziołowy najlepiej smakuje z potrawami z grilla. Podkręca ich smak, nadając orzeźwiającą nutę. Można podawać go do pieczonych na ruszcie mięs i warzyw. Idealnie komponuje się z ziemniakami grillowanymi. Sprawdzi się też jako sos do różnych sałatek, które zwykle podaje się do dań z grilla. Przepis jest uniwersalny, a sos ziołowy to wyśmienity dodatek do każdej grillowanej potrawy.
SKŁADNIKI
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć jogurt grecki i majonez. Wlać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać do dań z grilla, burgerów, sałatek i przekąsek.