Frytki po holendersku: „Patat Oorlog” z cebulą
2022-04-01
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kochamy frytki - i zawsze cieszy nas, gdy możemy je podać na jeszcze jeden pyszny sposób. Co nas ostatnio szczególnie zachwyciło? "Patat Oorlog" - klasyka ulicznego jedzenia prosto z holenderskiego straganu. Całą robotę robią tu dwa sosy. Jeden zrobicie z łatwością lub po prostu kupicie. Natomiast co do drugiego - podpowiadamy, jak zrobić krok po kroku. Koniecznie wypróbujcie, to jest po prostu pyszne!
SKŁADNIKI
- Na frytki:
- 1 kg ziemniaków woskowych
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 3 litry oleju rzepakowego
- Sól
- Na sos satay:
- 150 ml mleka kokosowego
- 150ml wody
- 120 g masła orzechowego, niesłodzonego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1/4 łyżeczki kminku w proszku
- Dodatkowo:
- 1 duża cebula
- 8 łyżek majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu satay. To bardzo proste: wrzuć wszystkie wymienione składniki sosu do blendera i zmiksuj na gładką masę. Doprowadź je do wrzenia w małym rondelku, mieszając podczas gotowania, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Teraz pora na frytki. Obierz ziemniaki i pokrój je na grube słupki. Pokrojone ziemniaki opłucz, dobrze osusącz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Włóż ziemniaki do miski, dodaj skrobię ziemniaczaną i wszystko razem wymieszaj.
- Wlej olej do dużego rondla lub frytownicy i podgrzej do temperatury około 140 stopni. Pomocny jest tu termometr do pieczenia. Teraz włóż frytki do oleju i smaż do uzyskania pożądanej chrupkości. Idealnie czas smażenia powinien wynosić od 5 do 10 minut. Nie dziw się. Czas smażenia uzależniony jest tego, na jak grube frytki zostały pokrojone ziemniaki.
- Łyżką cedzakową wyjmij frytki z oleju, odsącz na papierze kuchennym, a następnie włóż do miski. Posól do smaku i dobrze wymieszaj.
- Obierz i drobno posiekaj dużą cebulę. Następnie podziel frytki na cztery talerze, polej domowym sosem satay i majonezem, udekoruj posiekaną cebulą. Gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?