Frytki po holendersku: „Patat Oorlog” z cebulą

Frytki po holendersku: „Patat Oorlog” z cebulą
Autor: Shutterstock.com Frytki po holendersku: „Patat Oorlog” z cebulą
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kochamy frytki - i zawsze cieszy nas, gdy możemy je podać na jeszcze jeden pyszny sposób. Co nas ostatnio szczególnie zachwyciło? "Patat Oorlog" - klasyka ulicznego jedzenia prosto z holenderskiego straganu. Całą robotę robią tu dwa sosy. Jeden zrobicie z łatwością lub po prostu kupicie. Natomiast co do drugiego - podpowiadamy, jak zrobić krok po kroku. Koniecznie wypróbujcie, to jest po prostu pyszne! 

SKŁADNIKI

  • Na frytki:
  • 1 kg ziemniaków woskowych
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 3 litry oleju rzepakowego
  • Sól
  • Na sos satay:
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 150ml wody
  • 120 g masła orzechowego, niesłodzonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/4 łyżeczki kminku w proszku
  • Dodatkowo:
  • 1 duża cebula
  • 8 łyżek majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu satay. To bardzo proste: wrzuć wszystkie wymienione składniki sosu do blendera i zmiksuj na gładką masę. Doprowadź je do wrzenia w małym rondelku, mieszając podczas gotowania, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
  • Teraz pora na frytki. Obierz ziemniaki i pokrój je na grube słupki. Pokrojone ziemniaki opłucz, dobrze osusącz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Włóż ziemniaki do miski, dodaj skrobię ziemniaczaną i wszystko razem wymieszaj.
  • Wlej olej do dużego rondla lub frytownicy i podgrzej do temperatury około 140 stopni. Pomocny jest tu termometr do pieczenia. Teraz włóż frytki do oleju i smaż do uzyskania pożądanej chrupkości. Idealnie czas smażenia powinien wynosić od 5 do 10 minut. Nie dziw się. Czas smażenia uzależniony jest tego, na jak grube frytki zostały pokrojone ziemniaki.
  • Łyżką cedzakową wyjmij frytki z oleju, odsącz na papierze kuchennym, a następnie włóż do miski. Posól do smaku i dobrze wymieszaj.
  • Obierz i drobno posiekaj dużą cebulę. Następnie podziel frytki na cztery talerze, polej domowym sosem satay i majonezem, udekoruj posiekaną cebulą. Gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Frytki domowe z piekarnika: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej