Figi zapiekane w szynce parmeńskiej: przepis na elegancką przekąskę na karnawałowe party

2021-10-05
Figi z szynką parmeńską
Autor: Shutterstock Figi z szynką parmeńską - wyrafinowana przekąska na szalone karnawałowe party.
łatwy
30 min
4

Figi zapiekane w szynce parmeńskiej, a do tego kieliszek białego wina to włoska przystawka na wyjątkowe okazje. Planujesz menu na eleganckie i szalone party w karnawale? Ta przystawka będzie strzałem w dziesiątkę! Zachwyci gości i wprawi ich w dobry nastrój, a przy okazji będzie piękną ozdobą stołu.

 

Polecamy też:

Quiche z szynką, porami i anchois - eleganckie i pożywne danie na zimową kolację

Sałata z pomidorami, figami i szpinakiem: przepis

Figowo-migdałowa rozkosz z kokosowo-miodową glazurą

Tarta z figami na cieście z migdałów - pyszna i kusząca

SKŁADNIKI

  • 12 sztuk świeżych fig
  • 200 g sera gorgonzola
  • 24 plasterków szynki parmeńskiej
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Figi umyj, osusz i przekrój na pół.
  • Na każdą połówkę nałóż małą kosteczkę sera pleśniowego, skrop odrobiną oliwy z oliwek i posyp pieprzem.
  • Każdą z połówek figi owiń plasterkiem szynki parmeńskiej.
  • Zepnij całość wykałaczką, na górze umieszczając połówkę pomidorka koktajlowego.
  • Figi przełóż do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8 minut pod folią aluminiową.
  • Po upływie czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.
  • Podawaj ciepłe.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu