Figi zapiekane w szynce parmeńskiej: przepis na elegancką przekąskę na karnawałowe party
2021-10-05
łatwy
30 min
4
Figi zapiekane w szynce parmeńskiej, a do tego kieliszek białego wina to włoska przystawka na wyjątkowe okazje. Planujesz menu na eleganckie i szalone party w karnawale? Ta przystawka będzie strzałem w dziesiątkę! Zachwyci gości i wprawi ich w dobry nastrój, a przy okazji będzie piękną ozdobą stołu.
Polecamy też:
Quiche z szynką, porami i anchois - eleganckie i pożywne danie na zimową kolację
Sałata z pomidorami, figami i szpinakiem: przepis
Figowo-migdałowa rozkosz z kokosowo-miodową glazurą
Tarta z figami na cieście z migdałów - pyszna i kusząca
SKŁADNIKI
- 12 sztuk świeżych fig
- 200 g sera gorgonzola
- 24 plasterków szynki parmeńskiej
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Figi umyj, osusz i przekrój na pół.
- Na każdą połówkę nałóż małą kosteczkę sera pleśniowego, skrop odrobiną oliwy z oliwek i posyp pieprzem.
- Każdą z połówek figi owiń plasterkiem szynki parmeńskiej.
- Zepnij całość wykałaczką, na górze umieszczając połówkę pomidorka koktajlowego.
- Figi przełóż do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8 minut pod folią aluminiową.
- Po upływie czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.
- Podawaj ciepłe.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu