Tarta z figami na cieście z migdałów - pyszna i kusząca

Tarta z figami na cieście z migdałów - pyszna i kusząca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z figami na cieście z migdałów - piękna i pyszna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta z figami to doskonały deser na każdą porę roku. Jest prosta w przygotowaniu, a na dodatek smakuje wyśmienicie. Latem używamy do niej sezonowych owoców, zimą korzystamy z przetworów.

Składniki

  • 15 dkg masła

  • 15 dkg mąki

  • 5 dkg mielonych migdałów

  • 5 dkg cukru pudru

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 1 żółtko

  • kilka łyżek dżemu

  • 6-8 świeżych fig

  •  

  • Krem:

  • budyń waniliowy z cukrem

  • 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Blaszkę na tartę (ok. 20-cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.

  • Migdały mielimy w młynku do kawy. Masło siekamy z mąką, cukrem i migdałową mączką. Dodajemy żółtko i dwie łyżki zimnej wody.

  • Zagniatamy ciasto. Gdy wszystkie składniki będą połączone, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je i wkładamy do formy.

  • Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy przez 20 minut.

  • Gotujemy budyń według przepisu. Używamy jednak do tego mniej mleka.

  • Druga opcja, bardziej kaloryczna, jest taka, że schłodzony budyń mieszamy z połową szklanki kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru.

  • Wystudzone ciasto smarujemy cienko ulubionym dżemem. Nakładamy na niego masę budyniową.

  • Na wierzch układamy pokrojone w plasterki świeże figi.

Ocena: 0