Fetę owijam tym ciastem i piekę. Idealna przekąska na każdy dzień

Fetę owijam tym ciastem i piekę. Idealna przekąska na każdy dzień
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Zależy ci na prostym przepisie, który zachwyci rodzinę oraz gości? Przygotuj tę przekąskę a z pewnością nikt o niej nie zapomni przez długi czas. Przepis na aromatyczną fetę owiniętą ciastem filo i polaną miodem oraz sezamem to prawdziwa kwintesencja prostej i smacznej kuchni.

Prosta przekąska w śródziemnomorskim stylu. Wystarczy kilka składników

Aromatyczna feta zapiekana w cieście filo polana miodem i posypana sezamem to danie, które posmakuje każdemu. Jest całkowicie wegetariańskie a smakuje obłędnie. A co najlepsze, jego przygotowanie nikomu nie powinno zająć dużo czasu.  Nie należy również do trudnych dań.

Smakuje jednak obłędnie. Idealnie połączenie chrupiącego ciasta filo z delikatną, ale słoną fetą świetnie komponuje się z miodem, którym polewamy górę naszego dania. To nieskomplikowany sposób na aromatyczną przekąskę dla niemal każdego.

Ten przepis wychodzi za każdym razem, a wygląda dosłownie obłędnie. Świetnie sprawdzi się zarówno jako zwykła przekąska, jak i przystawka na przyjęcie - niezależnie od okazji. A jej przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większego problemu.

Jeśli wiec mamy ochotę na szybki i prosty sposób na aromatyczną przekąskę. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by ją przygotować. Zachwyć więc rodzinę i przyjaciół tym prostym przepisem, który nadaje się nawet na Instagrama. A to wyłącznie w kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 2 arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 blok sera feta
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka białego sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Oba arkusze ciasta filo smarujemy oliwą z oliwek.
  • Ser feta kroimy na dwie połówki.
  • Układamy każdą na osobnym arkuszu.
  • Zakładamy ciasto na boki sera, a następnie zwijamy.
  • Nasze prostokąty układamy na blaszce do pieczenia.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • Wyjmujemy, polewamy miodem.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej