Obłędna feta zapiekana z pomidorami. Idealna do chleba i makaronu

2024-08-08
zapiekana feta z pomidorami
Autor: Shutterstock Pieczona feta z pomidorami zachwyca wyglądem i obłędnym smakiem.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Greckie klimaty w polskim domu to nie tylko sałatka horiatiki czy zupełnie nie grecka ryba po grecku. Coraz częściej przyrządzamy musakę lub souvlaki, a prawie na każdym grillu do mięs podajemy tzatziki. Warto także wypróbować fetę zapiekaną z pomidorami. Naprawdę warto.

Czy ser feta można piec w piekarniku?

Fetę, podobnie jak inne sery, można zapiekać. To świetny składnik wielu różnych potraw mięsnych i wegetariańskich, który znakomicie podkręca ich smak. Po upieczeniu ser feta zyskuje kremową konsystencję. W tej formie może być smacznym dodatkiem do kanapek. Idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Z pieczonej fety można też przyrządzić doskonały sos do makaronu. Zapiekana feta wzbogacona dorodnymi pomidorami i czosnkiem to również efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się w czasie domowych imprez.

Jak zrobić zapiekaną fetę z pomidorami?

Przepis na pyszną i aromatyczną fetę pieczoną z dodatkiem pomidorów, czosnku i oregano nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest nie tylko bardzo łatwe, ale i ekspresowe. Resztę pracy wykona piekarnik. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny.

Jak więc upiec fetę z dodatkiem pomidorów w piekarniku? Przygotowanie to tylko kilka łatwych i szybkich kroków. Z tym sprawdzonym przepisem pyszna i apetyczna przekąska uda się za pierwszym razem.

  • 1. krok – ułożenie plastrów fety w formie do zapiekania
  • 2. krok – ułożenie pomidorów i czosnku
  • 3. krok – doprawienie i skropienie składników oliwą z oliwek
  • 4. krok – upieczenie fety z pomidorami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 200 g sera feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser pokroić na grube plastry. Ułożyć w niedużej formie do zapiekania.
  • Obok fety ułożyć pomidorki koktajlowe i obrane ząbki czosnku.
  • Składniki skropić oliwą z oliwek. Doprawić oregano i pieprzem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na ciepło jako przekąskę lub dodatek do pieczywa czy makaronu.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Redakcja
więcej